Запрацював сайт, присвячений творчості композитора Віталія Кирейка

Запрацював сайт, присвячений творчості композитора Віталія Кирейка

Фото
Укрінформ
Від сьогодні запрацював сайт, де зібрані ноти українського композитора Віталія Кирейка та матеріали про його діяльність.

Про це йшлося під час презентації проєкту «Новітні напрями збереження та діджитальної актуалізації творчої спадщини українського композитора Віталія Кирейка», що відбулася в Укрінформі.

«Сьогодні нарешті ми можемо сповістити про запуск сайту, присвяченого українському композитору Віталію Кирейку. Там ми зібрали велику кількість інформації - архівних матеріалів, нотних матеріалів, відео-, фото. На цьому сайті можна звантажити матеріали для музикантів і далі їх грати, виконувати - власне, продовжувати життя нашої культурної спадщини», - сказала керівниця проєкту, голова ГО «Культурна асамблея» Олександра Кирюшина.

Вона повідомила, що «фінальним акордом» проєкту буде гала-концерт у Києві, який відбудеться 29 жовтня о 19:00 у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Оперної студії НМАУ. За словами Кирюшиної, музику Кирейка виконуватимуть понад 60 музикантів.

Кандидатка мистецтвознавства, доцентка, професорка кафедри загального та спеціалізованого фортепіано НМАУ ім. П. І. Чайковського, наукова кураторка проєкту Ірина Шестеренко зазначила, що композитор має широкий творчий доробок у різних жанрах: він залишив 299 опусів. Зокрема, Кирейко створив п'ять опер, як-от: драму-феєрію «Лісова пісня», романтичну драму «У неділю рано зілля копала», гротесково-сатиричну феєрію «Марко в пеклі», камерну комічну оперу «Вернісаж на ярмарку», оперу-драму «Бояриня» й чотири балети – «Тіні забутих предків», «Відьма», «Оргія», «Сонячний камінь».

Зі свого боку заступник голови Держмистецтв з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Максим Лихоліт підкреслив, що інструмент оцифрування нотної спадщини зумовить доступність матеріалів і їхню верифікацію.

«Якщо ми побудуємо реєстр цієї спадщини, якщо вона буде збережена не лише в паперовому вигляді, так ми вирішимо питання щодо збереження та передачі матеріалів для наступних поколінь», - зазначив він.

Лихоліт додав, що завдяки оцифруванню матеріали будуть доступнішими для освітніх програм у музичних школах, де досі є твори радянських і російських композиторів.

Окрім цього, у межах проєкту видавництва «Мистецтво» та Видавничий дім «АртЕк» опублікують науково-методичні матеріали - посібники, підготовлені спільно НМАУ ім. П. Чайковського. За словами арткуратора проєкту, голови ГО «PERFECT ART GROUP» Олександра Цегольника, залучення видавництва «Мистецтво» є важливим кроком, бо саме воно було головним видавцем всієї нотної спадщини, що видавалася в Україні.

Читайте також: Український композитор Роман Григорів зіграв у Британії на інструменті з російської ракети

Як повідомляв Укрінформ, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти оголосило конкурс на здобуття премії імені Б. М. Лятошинського у 2025 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-