Український заробітчанин розповів, як економить в Ізраїлі
Про це Gazeta.ua розповів українець Дмитро Довгань, який рік живе і працює у місті Бат-Ям в Ізраїлі.
"Тут надзвичайно дорогі продукти. Невеличка пляшка води – 50 гривень, пляшка горілки - майже 2 тисячі гривень. Щоб економити на харчуванні ми скуповуємося гуртом та пізно ввечері, коли магазини виставляють товари зі знижками", - розказує Дмитро.
Чоловік зізнається, що одяг, деякі продукти та взуття часто підбирає на смітниках.
"Смітники тут поділені. Ізраїльтяни добре сортують сміття і не кидають пластик разом з харчовим сміттям. На смітнику знайшов майже новий комплект білизни, кросівки, кілька футболок. Якби купував це в магазині добряче потратився б. Українці, які приїхали раніше, навчили прати це все в дезінфікуючому розчині. Він схожий на нашу хлорку, але майже не має запаху. Не раз ходили на смітники до супермаркетів. Там щотижня викидають прострочений товар. Брали йогурти, закрутки, некондиційні овочі. Можуть викинути цілу коробку винограду, бо на гронах є кілька погнивших ягід", - додає заробітчанин.
Також українець натякає, що жити доводиться у маленьких тісних квартирах, щоб зекономити.
"Перший час ми жили в такій квартирі, що трьом мужикам було важко розвернутися. Зараз нас пустив господар у власний недобудований будинок, тому розкошуємо", - пояснює він.
Ринок праці Ізраїлю переважно зацікавлений у будівельниках: чекають 10-15 тис. українських фахівців із підтвердженою кваліфікацією, які фізично та психологічно придатні до інтенсивної фізичної праці в будівельній галузі. Також важливо, щоб це були громадяни України віком 25-50 років, які ніколи раніше не працювали в Ізраїлі. Загалом на роботу запрошують опалубників, арматурників, плиточників і штукатурів.