У Вільнюсі презентували монографію про місцевий монастир литовською та українською мовами

У Вільнюсі презентували монографію про місцевий монастир литовською та українською мовами

Укрінформ
Наприкінці минулого тижня у Вільнюсі в Національному музеї "Палац великих князів литовських” за участю української громади відбулася презентація колективної двомовної монографії "На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ця книга була видана литовською та українською мовами в рамках спільного дослідницького проекту Вільнюського та Українського католицького університетів "Православні та унійні спільноти у Великому князівстві Литовському: історія, культура, пам’ять".

Колективна монографія 19 литовських й українських дослідників пропонує новий підхід до інтерпретації спільної культурної спадщини обох народів на прикладі однієї з найдавніших публічних інституцій у Вільнюсі – спочатку православного, а від XVII ст. унійного (греко-католицького) монастиря і храму Пресвятої Трійці.

Нині у незалежній Литві Святотроїцька спільнота ченців стала духовним і культурним центром місцевої української громади, символом відродженого Василіянського Чину та важливим осередком литовсько-української солідарності й співпраці.

У презентації видання, крім представників української діаспори, взяли участь проректор Вільнюського університету Рімантас Янкаускас, проректор Українського католицького університету Мирослав Сеник, декан історичного факультету Рімвідас Петраускас, вислужений директор Департаменту по охороні культурної спадщини Міністерства культури Литви Діана Варнайте, в.о директора Департаменту по охороні культурної спадщини Литви Дегутіс Алгімантас, український та литовський колектив авторів монографії, посол України у Литві Володимир Яценківський, керівник відділу справ країн Східної Європи МЗС Литви Аста Андріяускієне, представники василіянського монастиря св. Йосафата у Вільнюсі: о. Вінкентій Пелих і бр. Роберт Ленів, меценати проекту та представники академічного середовища.

Проект фінансувався коштом Наукової ради Литви та Міністерства освіти і науки України, а також публічного проекту "Соборна Україна та Київська традиція" за підтримки українських меценатів. 

Фото з архіву Василіянського монастиря Св. Йосафата у Вільнюсі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-