У Лондоні презентували книгу спогадів українки - політв'язня таборів ГУЛАГу Іванни Мащак

У Лондоні презентували книгу спогадів українки - політв'язня таборів ГУЛАГу Іванни Мащак

Фото
Укрінформ
Презентація другого, доповненого видання книги спогадів «Дорогами минулого» лондонської українки Іванни Мащак відбулася в Союзі українців у Великій Британії (СУБ) за участі авторки.

Про це повідомляється на сторінці СУБ у Facebook.

«Шановній публіці, що зібралася у центральному офісі СУБ на презентацію другого видання мемуарів «Доргогами Минулого», 93-річна Іванна Мащак розповіла про своє життя як політичного в'язня протягом 1940-х років. Ми були раді організувати захід та спонсорувати книгу, щоб допомогти підвищити обізнаність про страждання та переслідування Іванни та мільйонів таких, як вона, з боку Кремля», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що книга «Доргогами Минулого» буде представлена на 9-му Міжнародному книжковому фестивалі у Києві 22-26 травня.

На сторінці однієї з інтернет-книгарень про книгу «Дорогами минулого» написано наступне: «Книга споминів лондонської українки Іванни Мащак охоплює період української історії 30-40-50-х років трагічного ХХ століття: українське підпілля у Польщі, операція "Вісла", переповнені українцями табори ГУЛАГу на Колимі - все це авторка пережила особисто. Вона веде щиру розмову про галицьке село 30-х років, про польські і радянські поліційні кімнати допиту, про корабель в нічному Охотському морі... Розповідь жінки доповнюють і короткі спогади її чоловіка Володимира про службу в дивізії "Галичина" та переправку українських дивізійників до Великої Британії. На прикладі життя однієї родини дізнаємося не лише про побут , звичаї освіту, релігію на Західній Україні, а й про головну ідею життя її жителів усіх генерацій - боротьбу за Незалежність; боротьбу криваву, жертовну й безкомпромісну. Книжка розрахована на найширше коло читачів та істориків-дослідників».

Як відомо, Іванна Мащак - учасниця національного підпілля, жертва операції «Вісла», політв’язень таборів ГУЛАГу, громадська діячка української діаспори у Великобританії. Вона народилася 11 липня 1925 року у родині священника. Заарештована у 1945 році, пережила допити, тортури і заслання на Колимі. Після звільнення у 1955 р. Іванна повернулася в Польщу, до матері.

Познайомившись з майбутнім чоловіком Іваном Мащаком, активним членом Союзу українців Британії і редакції газети «Українська думка», Іванна Мащак переїхала до Лондона, де, як і її чоловік, присвятила себе українській справі у Великій Британії. Була реабілітована у 1990-х роках.

Донині продовжує працювати на громадських засадах в українській бібліотеці, впорядковує діаспорний архів. Відкрила себе як художниця, її картини неодноразово експонувалися на виставках у Лондоні та Києві.

Фото: сторінка події у Facebook, сторінка Association of Ukrainians in Great Britain у Facebook, dt.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-