Українське подружжя відкрило у Нью-Джерсі єдиний банкетний зал української кухні
Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.
«Тільки свій свого зможе зрозуміти, що він потребує. Ми ходимо до американських ресторанів. У них своя культура, своя подача. Ми хочемо трішки по-іншому. Ми хочемо задовольнити їхні потреби, як це було вдома», – сказав власник компанії приготування їжі на замовлення Михайло Войціцький.
Усе почалося 16 років тому, коли подружжя разом з маленьким сином та донькою переїхали з Бучача до США. Марія за освітою кухар. Аби заробити на життя почала працювати помічником кухаря в одному з магазинів середньоєвропейської кухні, де покупцям пропонують, зокрема і готові страви.
«Я вчилася в кінці 90-х, тому подачі такої не було. Мені це дуже сподобалося. Я захотіла це показати в українській кухні», – розповіла власниця компанії приготування їжі на замовлення Марія Войціцька.
Так вона почала свій бізнес. Спочатку готувала комплексні обіди та доставляла їх в офіси. Потім друзі почали заохочувати збільшувати обсяги та займатися обслуговуванням святкових подій і навіть придумали назву для бізнесу.
«Наші друзі нас так і називали Міш і Маш. Коли вони приходили до нас в гості, вони так і казали: «Ідемо до МішМаш». І вже коли ми відкривали свій бізнес, ми так його і назвали», – розповіла Войціцька.
Власники бізнесу кажуть, що на початку їм дуже допомогла українська громада, зокрема місцева церква. Далі долучилися й інші організації.
«Потім перше замовлення в нас було від Української централі у місті Нью-Джерсі. Вони зробили більше замовлення – на сто з чимось людей. І коли ми зробили, вони вирішили з нами співпрацювати», – розповів Михайло.
Цю допомогу громади подружжя не забуває та усі додаткові послуги на свої банкети, музичний супровід, декорування, торти замовляє тільки в українців.
«Свій до свого про своє – цей принцип супроводжує нас усе життя. Є дуже багато українських організацій, яким ми теж допомагаємо», – сказав Михайло.
За словами Марії, для церкви вона може радо і безплатно приготувати
«Якщо ти хочеш, щоб твій бізнес був прибутковий – не рахуй, скільки ти заробиш», – додала вона.
Команда МішМаш також на 99% складається з українців. Виняток – помічниця Марії на кухні Ксенія, яка приїхала з Узбекистану. Проте подружжя жартує, що за п’ять років роботи разом вони вже її лагіднро українізували. Вона ходить в українській сорочці та вчить українську мову.
«Якщо ти пропонуєш гостям страви, маєш знати їхні назви українською, бо багато українців не знають англійської, особливо більш старшого віку», – розповіла Ксенія.
Також у закладі працює офіціантами подружжя Нефьодових.
За словами Ольги Нефьодової, вона шукала роботу і в церкві священник запропонував їм познайомитися з Марією Войціцькою. Після цього Юлія влаштувалася у заклад.
Сама Марія популярність своїх наїдків та бенкетів пояснює просто: якщо смачно приготовано, воно ще має бути гарно і презентабельно, щоб воно було по-домашньому.
Попри популярність та напрацьовану репутацію серед громади минулого року через COVID-19 бізнесу було нелегко. Люди та зараз налякані коронавірусною хворобою.
Подружжя каже, що воно не збирається зупинятися на банкетах, адже в мріях Марії – відкрити власний великий заміський комплекс відпочинку в українському стилі.
Нагадаємо, українська спілка в турецькому місті Аланія започаткувала гастрономічний проєкт «Український борщик в турецькому горщику», метою якого є ознайомлення іноземців із традиційними та сучасними стравами української кухні.