У Нью-Йорку український шеф-кухар представив високу українську кухню
Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.
Клопотенко дивував місцевих гастрономів копченим борщем, щавлем, незвичним десертом з бринзи, пастернаком з соусом з бджіл та копченою сметаною.
Євген готувався до вечері кілька днів. Головні та досить екзотичні навіть для гурманів інгредієнти – материнку, бджіл, пастернак, буряковий квас, домашню ароматну олію він привіз з України. Напередодні напік хліб та зробив з нього квас, у якому маринував м’ясо.
«Щоб твоя кухня була популярна у світі, ти повинен частувати людей не з України, а з інших куточків світу. І не лише борщем, а й іншими стравами, які в нас є. Борщ це флагман, але є ще дуже багато крутих страв», – сказав Клопотенко.
Звана вечеря складалася з семи наїдків. Їхня презентація безпосередньо Євгеном займала важливу частину вечора.
«Друга страва під назвою «Верещака» – це м’ясо запечене в хлібному квасі з тартаром з оселедця, а також материнкою. Там будуть запечені яблука з козячою бринзою і білим шоколадом. Там буде соус із бджіл. Ми будемо їсти борщ спеціально приготований, ферментований у стилі том ям. Буде пастернак з копченою сметаною», – сказав перед званою вечерею український шеф-кухар.
Ключову страву борщ подавали у незвичному вигляді – пюре з кропом та чорницею. Перед тим його закоптили димом з яблуневого дерева.
Звану вечерю відвідав письменник Нік Соларес, який пише про кулінарію. Він зауважив, що на кулінарній мапі Нью-Йорка бракує високої української кухні.
Погоджується з цим і шеф-кухар «Веселки» та су-шеф Клопотенка по вечері Дмитро Марценюк. Каже, що планував відкрити подібний ресторан ще торік, проте цьому завадила пандемія.
«Я обговорював цей новий проєкт з Євгеном, він мене підтримував. Був готовий бути та консультантом, і шефом, і партнером, тобто ми це все обговорили. І зараз Нью-Йорк оживає і, можливо, вже в кінці цього року, можливо навіть в кінці літа ми відтворимо наш бізнес-проєкт», – розповів Марценюк.
Нагадаємо, українське подружжя в американському штаті Нью-Джерсі, де проживає одна з найбільших українських громад Сполучених Штатів, кілька років тому втілило свою мрію – за підтримки діаспори відкрило єдиний у цьому штаті банкетний зал української кухні.