У Берліні відкрилися Академічні Дні України та виставка

У Берліні відкрилися Академічні Дні України та виставка

Фото
Укрінформ
Дні України в Берліні та Бранденбурзі відкрилися 16 вересня в Берліні та сусідній з ним федеральній землі Бранденбург.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дводенний захід має на меті посилення українсько-німецького академічного співробітництва та присвячений 30-й річниці Незалежності України та 70-річчя Інституту східноєвропейських досліджень при Вільному університеті Берліна. Це науковий захід разом з Вільним університетом Берліна та Німецько-українським академічним товариством та під патронатом Німецької служби академічних обмінів (DAAD). Ця науковий нетворкінг-конференція пропонує унікальну платформу для обміну досвідом німецько-української співпраці у сфері вищої освіти, науки та досліджень у Берліні та Бранденбурзі, кажуть організатори. Вчені, дослідники, аналітики двох країн обговорюють широкий спектр наукових питань і двосторонніх проєктів.

«Українсько-німецькі відносини розвивалися у всіх сферах за останні роки як ніколи. Ми особливо раді, що академічний обмін та співробітництво між нашими країнами, які також набули значного поштовху в останні роки, внесли величезний внесок у це», - заявив, вертаючись до учасників, радник-посланник Посольства України в ФРН Максим Ємельянов.

Він висловив задоволення тим, що стільки талановитих молодих українців мали можливість реалізувати та презентувати свої творчі ідеї за допомогою таких програм фінансування, як Erasmus та двосторонніх наукових проєктів.

Дипломат зауважив, що частина цієї конференції називається: «Створюємо сильнішу Європу разом». «Ми твердо впевнені, що лише разом з Україною як важливою частиною європейської сім’ї ми можемо зробити єдину Європу сильнішою», - підкреслив він.

У рамках конференції працюють дві українські виставки: «Наука – це вона», які розповідають про наукові досягнення вітчизняних жінок-вчених і «50 винаходів, які Україна подарувала світу».

Виставка «Наука – це вона» у рамках конференції «Дні України в Берліні та Бранденбурзі» / Фото: Укрінформ

«Оригінальними є не лише ілюстрації, а й також підписи до картин. Це не звичайна довідкова інформація про жінок-героїнь проєкту, яку можна знайти в інтернеті. Це - есе дівчат-переможниць конкурсу, у яких вони не лише розповідають про життєвий та науковий шлях науковиць, а й розмірковують щодо їхньої ролі у становленні світової науки та гендерної рівності», - розповіла Укрінформу координаторка експозиції ілюстрацій «Наука – це вона» Дар’я Бичкова.

Виставка налічує 12 стилізованих портретів героїнь проєкту та есе про героїнь - експерток з математики, фізики, біології та інших галузей науки, які були відібрані під час національного конкурсу есе «Наука - це вона» серед дівчат віком від 14 до 21 року. Загалом журі отримало 561 есе з усієї України, написані школярками та студентками віком від 14 до 21 року. В церемонії нагородження переможниць проєкту взяли участь Перша Леді України Олена Зеленська, голови міжнародних організацій, Надзвичайні та повноважні посли Франції, Данії, Швеції в Україні, очільники бізнесу.

За словами Сергія Токарєва, засновника технологічної компанії Roosh і засновника просвітницького арт-проєкту «Наука – це вона», «Німеччина - одна з провідних країн Європи з досягнення гендерної рівності у всіх галузях соціального життя; тому дуже символічно, що саме ця країна стала першою, але не останньою, де наша виставка буде продемонстрована за межами України».

Вперше виставка була презентована в Києві 10 червня, після чого побувала в кількох містах України. Берлін – перша столиця за межами України, де демонструють проєкт.

«Наука – це вона» – освітній арт-проєкт, організований благодійною навчальною ініціативою STEM is FEM, що популяризує технічні спеціальності серед українських старшокласниць, за підтримки міжнародних організацій ООН Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та є частиною кампанії ООН Жінки «Покоління рівності» з популяризації гендерного паритету серед молоді та забезпечення лідерства жінок в технологіях та інноваціях.

Нагадаємо, у чеському місті Брно на Моравській площі відкрилася виставка «Формування медіа. Харківська школа фотографії», яка знайомить з представниками експериментального мистецького руху, що виник наприкінці 1960-х – початку 1970-х у Харкові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-