У Словенії відкрили відновлений пам’ятник українським воїнам часів Першої світової війни

У Словенії відкрили відновлений пам’ятник українським воїнам часів Першої світової війни

Фото
Укрінформ
У словенському муніципалітеті Нова Горіца, у парку Пановец 17 травня відбулось урочисте відкриття реконструйованого пам’ятника українським воїнам 20-го Станіславського стрілецького полку, які воювали на території сучасної Словенії у роки Першої світової війни.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Республіці Словенія.

Участь у заході взяли представники української громади в Словенії, посол України Михайло Бродович з дружиною Ольгою, мер муніципалітету Нова Горіца Klemen Miklavič, Директорка Дипломатичного протоколу Міністерства закордонних справ Словенії Наташа Прах, Почесний Консул України в Словенії Sandi Brezovnik, співробітники Посольства України в Республіці Словенії, співробітники мерії Нової Горіци, представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Республіці Словенії, словенські науковці, а також журналісти.

Зауважується, що реконструкція пам’ятника стала результатом плідної співпраці між Посольством України в Республіці Словенії та Муніципалітетом Нової Горіци, за сприяння Асоціації «Фронт Соча 1915–1917», Фонду «Шлях миру» (Pot Miru), Інституту охорони культурної спадщини Республіки Словенії, а також за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України, компаній «Krka», «Perutnina Ptuj» та «Esotech».

Офіційна частина заходу розпочалась з виконання державних гімнів України та Словенії. До присутніх з промовами звернулись мер муніципалітету Нова Горіца Клемен Міклавіч та посол України Михайло Бродович.

Під час своєї промови посол України відзначив плідну та продуктивну співпрацю між всіма учасниками проєкту з реконструкції пам’ятника, а також висловив щиру вдячність всім, хто долучився до відновлення цього унікального історичного об’єкта. Посол зазначив, що світ має пам’ятати про страшні події Першої світової війни, та водночас запобігти новим жахіттям війни, які росія чинить на українській землі.

За повідомленням, захід прикрасили чудовим виконанням композицією Мирослава Скорика «Мелодія» молоді музиканти місцевого музичного колективу.

«Після завершення офіційної частини заходу, за ініціативи туристичних асоціацій Нової Горіци, Озелян, Шемпас та Мост-на-Сочі місцеві кухарі почастували всіх гостей українським борщем, а також смачними стравами традиційної словенської кухні», – додали у Посольстві.

Нагадаємо, у столиці Чехії на будинку, де мешкав підполковник Армії УНР Микола Росіневич, встановили меморіальну табличку в рамках проєкту Poslední adresa (Остання Адреса – Україна).

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of Slovenia / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-