Головування росії у Радбезі ООН розкриває очі на самозаспокоєння Заходу – Евген Чолій

Головування росії у Радбезі ООН розкриває очі на самозаспокоєння Заходу – Евген Чолій

Укрінформ
Головування росії в Раді Безпеки ООН, яке розпочалося 1 квітня і триватиме місяць, розкриває очі на самозаспокоєння Заходу, тоді коли рф знущається з фундаментальних цінностей і шанованих інституцій.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті «Найтемніший місяць Ради Безпеки ООН» авторства Евгена Чолія – президента Громадської організації «Україна-2050», почесного консула України в Монреалі, президента Світового конгресу українців (2008-2018).

Він зауважив, що Стаття 24 (1) Статуту Організації Об’єднаних Націй передбачає, що її Рада Безпеки, яка складається з п’ятнадцяти держав-членів ООН, має такі функції та повноваження: «Для забезпечення швидких і ефективних дій Організації Об’єднаних Націй її Члени покладають на Раду Безпеки головну відповідальність за підтримку міжнародного миру й безпеки та погоджуються з тим, що при виконанні обов’язків, які випливають із цієї відповідальності, Рада Безпеки діє від їхнього імені».

Читайте також: Президент ГО «Україна 2050» відзвітував про свою діяльність за 2022 рік

Пан Чолій нагадав, що в лютому 2022 року, під час свого останнього терміну президентства в Раді Безпеки ООН, росія почала неспровоковану повномасштабну війну проти України.

12 квітня 2022 року Президент США Джо Байден кваліфікував звірства, вчинені росією в Україні під час цієї повномасштабної війни, як «геноцид» і пізніше пояснив, що: «Я назвав це геноцидом, тому що стає все ясніше, що Путін просто намагається знищити навіть ідею бути українцем».

Крім того, вісім держав-членів ООН, а саме Естонія, Ірландія, Канада, Латвія, Литва, Польща, Україна та Чехія, визнали цей геноцид відповідними актами своїх парламентів.

3 січня 2023 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що збитки від геноцидної війни Росії проти України вже перевищили 700 мільярдів доларів США.

Напередодні першої річниці повномасштабної війни Росії проти України, а саме 23 лютого 2023 року, Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій вона «Повторює свою вимогу, щоб російська федерація негайно, повністю та беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України до її міжнародно визнаних кордонів».

Читайте також: Експрезидент СКУ Евген Чолій закликав захід невідкладно надати Україні всю необхідну зброю

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Президента Росії Володимира Путіна «за незаконну депортацію і незаконне переміщення українських дітей з окупованих територій України до російської федерації, всупереч … Римського статуту».

«Це означає, що весь квітень 2023 року Раду Безпеки ООН, головною відповідальністю якої є «підтримка міжнародного миру й безпеки», очолюватиме росія, країна, проти якої держави-члени ООН застосували санкції за її повномасштабну війну, і президента, якого розшукують за свою причетність до жахливого злочину незаконної депортації до Росії найбільш вразливих членів суспільства, які потребують захисту, а саме невинних дітей», – зауважив Евген Чолій.

За його словами, це не тільки суперечить логіці й елементарному здоровому глузду, але демонструє відсутність твердої політичної волі Заходу вжити всіх необхідних заходів для припинення геноциду та забезпечення звільнення Україною у 2023 році всіх територій, окупованих Росією.

«Кричуще головування Росії в Раді Безпеки ООН має бути тривожним сигналом для міжнародної спільноти, щоб дійсно вжити всіх необхідних кроків, щоб допомогти Україні повністю відновити, а потім захистити її територіальну цілісність, що сприятиме встановленню миру, безпеки та стабільності у світі», – наголосив президент Громадської організації «Україна-2050».

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що росія, яка чинить воєнні злочини та обстрілює українські міста, не може головувати у Раді Безпеки.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав головування росії в Радбезі ООН злим жартом.

Головування в Радбезі ООН щомісяця змінюється почергово між його членами. У січні головувала Японія, у лютому – Мальта, у березні – Мозамбік, у квітні за планом – росія, у травні – Швейцарія, у червні – ОАЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-