У Варшаві відбулася акція-перформанс на підтримку ув'язнених захисників Маріуполя

У Варшаві відбулася акція-перформанс на підтримку ув'язнених захисників Маріуполя

Укрінформ
У другу річницю евакуації захисників з “Азовсталі” біля Палацу культури й науки у Варшаві 18 травня відбулася акція-перформанс "Free Azovstal Defenders", організаторами якої є громадська ініціатива Євромайдан-Варшава.

Ця акція була частиною глобальної серії демонстрацій, що проходять у 19 містах по всьому світу з 18 по 26 травня, повідомили Укрінформу в Євромайдані-Варшава.

"Коли українські захисники “Азовсталі” виконували наказ вищого військового командування та вийшли з заводу, міжнародна спільнота обіцяла щотижневу моніторингову делегацію у російських таборах утримання Маріупольського гарнізону, щотижневий зв'язок з родинами й швидкий обмін. Реальність виявилася зовсім іншою: вже другий рік наші герої залишаються в умовах російського полону, що нагадують нацистські табори. Ми не маємо з ними жодного звʼязку. Закликаємо світову спільноту діяти згідно з обіцянками та продовжувати боротися за звільнення усіх оборонців “Азовсталі” й Маріуполя. Полон – це не спосіб збереження життя, це повільна смерть”, – підкреслила волонтерка Євромайдану-Варшава та одна з організаторок акції акцію Емма Загинайко.

Акція відбулася на одній з центральних площ Варшави. Під час перформансу активісти відтворили образ полонених із закривавленими мішками на головах та зв’язаними залізними ланцюгами руками. Цей жахливий образ символізує жорстокість, з якою стикаються українські захисники у полоні – без звʼязку із зовнішнім світом, фізичними і моральними катуваннями та голодом.

Головними ініціаторами акції виступає Асоціація родин захисників Азовсталі, яка невпинно бореться за звільнення українських захисників. На акцію зібралися активісти, друзі та небайдужі люди у столиці Польщі, щоб привернути увагу до жорстоких умов утримання українських захисників у російському полоні.

Як відомо, 16 травня 2024 минає друга річниця евакуації захисників "Азовсталі". Після 86 днів героїчної оборони Маріуполя у повному оточенні, українські військові на території заводу «Азовсталь» отримали наказ від вищого військового командування України зупинити оборону «заради збереження здоров’я та життів військовослужбовців». У період з 16 по 20 травня 2022 року розпочався евакуаційний вихід захисників з території заводу. Наказ виконувався з надією на швидкий обмін полоненими, але реальність виявилася іншою.

Станом на сьогодні, понад 900 бійців Азову залишаються у полоні вже третій рік. Їхні життя перебувають під жорстоким пресингом і знущаннями, що нагадують нацистські концентраційні табори.

Фото: Євромайдані-Варшава

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-