В Анкарі відкрилася виставка української художниці про спільне у символах України та Туреччини

В Анкарі відкрилася виставка української художниці про спільне у символах України та Туреччини

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Туреччини відкрилася виставка української художниці Ольги Довгань-Левицької «Ритуали і квіти», на якій представлена серія картин-оберегів, виконаних у стилі наївного мистецтва.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я працювала у змішаних техніках, використовуючи яскраві кольори, які дарують мені радість, наївні живописи - як дитячі малюнки, наскельні розписи. Під час роботи зловила себе на думці: якби я жила в доісторичні часи - то я була б тою людинкою в печері, що малює тварин на стінах. І це дає мені відчуття дому, де б я не була. Намагаюся робити все, аби українського контексту було більше там, де я є», – поділилася художниця. 

На картинах художниці зображені символи з українських писанок, вишиванок та рушників, турецьких килимів та образи із народних казок. Також тут присутні Трипільські Венери та символи з древньої культури Анатолії та Алтаю. 

«Ідея цієї виставки в тому, аби показати, наскільки близькі культури України та Анатолії. Ми дуже багато відвідуємо археологічних музеїв тут, в Туреччині. Це одна з найблагословенніших земель по археологічних розкопках, це є колиска цивілізація. Відповідно, з тих всіх експонатів, з наших писанок, турецьких келеміт, – з цих об'єктів черпаю натхнення», – сказала в коментарі Укрінформу художниця Ольга Довгань-Левицька.

В Анкарі відкрилася виставка української художниці про спільне у символи України та Туреччини / Ольга Будник, Укрінформ

Художниця нагадала, що Куманський кодекс, найстаріший «підручник» тюркських мов, був створений на території України, тоді як рання Трипільська культура прийшла в Україну з Анатолії. 

«Це такі фантастичні речі, які можна довідатися з історії, але про це зазвичай ніхто не знає. І це фактично моя місія розповідати про ці величезні пута, які нас зв'язують. Ми маємо дуже багато спільного, і ми повинні розуміти, що українська культура не існує поза контекстом світової культури. Це саме те, про що я хотіла б говорити. Ці символи універсальні, зображати їх – моя місія», – сказала в коментарі агентству Ольга Довгань-Левицька.

Виставка діятиме до 10 червня в культурному центрі Kült Kavaklidere за адресою: Tunali Hilmi Cd. No:105 D:G, Çankaya/Ankara.

Як повідомляв Укрінформ, відкриття виставки відбулося в межах Днів української культури в Анкарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-