В Анкарі відбулися Дні української культури

В Анкарі відбулися Дні української культури

Фото
Укрінформ
У столиці Туреччини минулими вихідними відбулися Дні української культури, в межах яких було організовано покази кінокартин сучасного українського кінематографа «Захар Беркута» та «Культура vs війна», анімаційного фільму «Микита Кожум'яка», а також відкрито виставку картин львівської художниці Ольги Довгань-Левицької «Ритуали і квіти». 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фільми і навіть мультфільм, які ми обрали для показу, розповідають про боротьбу українців за свою свободу, за свою землю. Це актуально було і в 13-му столітті, коли відбувалися події фільму «Захар Беркут» і нині, коли українці виборюють свою незалежність. І навіть малий Микита Кожум'яка рятує цей світ від зла, що Україна робить зараз», – сказала в коментарі Укрінформу голова Української спілки в Анкарі Ірина Амбаркютюкоглу. 

За її словами, кінопокази збирали повну залу як представників української діаспори в Анкарі, так і громадян Туреччини, які цікавляться українською історією, культурою, мистецтвом.   

«Зізнаюся чесно, що влаштувати такий кінофестиваль непроста справа, бо вимагає координації багатьох процесів, досягнення домовленостей, та й фінансова сторона – не без зусиль. Але ми впоралися і маємо велику надію на те, що такий захід стане традиційним, буде розширюватися, наповнюватися іншими складовими. Наші цілі - підтримати громаду, створив український простір, дати можливість зібратися та спільно зануритися у сучасне українське кіномистецтво, а що не менш важливо – дати історичні пояснення, розуміння нинішніх подій, російсько-української війни, тутешній спільноті, представникам турецького суспільства», – сказала в коментарі Ірина Амбаркютюкоглу. 

За її словами, було отримано гарні відгуки від тих, хто провів вихідні, відвідавши Дні української культури в Анкарі. 

«Окрема подяка компанії Onur Inşaat і голові правління ONUR GROUP Онуру Четінджевізу за сприяння та допомогу в організації Днів української культури в Анкарі. Ми раді, що компанія, яка реалізує важливі будівельні проєкти в Україні, зокрема з відновлення руйнувань внаслідок російських атак, підтримує і такі проєкти як наш, сприяючи таким чином збільшенню українського якісного контенту в Туреччині», – додала пані Ірина. 

У програмі кінопоказів також було продемонстровано короткометражний фільм «Вішаканіа» турецького режисера Альпа Аслана, відзнятий у Львові без бюджету на мобільний телефон. Цей короткометражний фільм брав участь у різних кінофестивалях та отримав нагороду  в номінаціях «Найкращий кримінальний короткометражний фільм» та «Найкращий монтаж» на Чилійському кінофестивалі. Також його було відібрано до показу на фестивалі Iphone Film Festival MoziMotion.

Як повідомляв Укрінформ, на виставці української художниці Ольги Довгань-Левицької «Ритуали і квіти», яка діє в Анкарі до 10 червня, представлена серія картин-оберегів, виконаних у стилі наївного мистецтва із зображенням символів України та Анатолії.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-