У Варшаві відбудеться X фестиваль «Дні української музики»

У Варшаві відбудеться X фестиваль «Дні української музики»

Укрінформ
У Варшаві проведуть ювілейний X фестиваль «Дні української музики», у межах якого 8, 10 та 13 вересня цього року відбудуться симфонічні концерти.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів Роман Ревакович – відомий польський диригент українського походження, засновник фундації Pro Musica Viva, яка організовує фестиваль.

Як підкреслив Ревакович, у цьому році фестиваль відзначатиме свій ювілей: його буде проведено вже вдесяте упродовж 25-річчя свого існування. Вперше його було проведено у 1999 році, далі проводився з великими перервами, аби перейти на регулярну щорічну основу з 2019 року.

«Уже декілька років поспіль початок вересня польську столицю заполоняє українська музика. Цього року 8, 10 та 13 вересня польські слухачі, а за посередництвом інтернет-трансляцій і весь світ, зможе почути шедеври української музичної культури», – підкреслив диригент.

За його словами, на першому концерті у виконанні варшавського ансамблю Chromatophonic Trio прозвучить Фортепіанне тріо «Класичне» Віктора Косенка та «Драма» Валентина Сильвестрова».

Другий концерт у виконанні найкращого польського камерного хору Camerata Silesia з міста Катовіце представить творчість українських хорових корифеїв – Максима Березовського, Дмитра Бортнянського та Артема Веделя.

У третьому концерті візьме участь Національний ансамбль солістів «Київська Камерата», який виконає прем'єру твору Юрія Пікуша та «Пори року» для скрипки з оркестром Золтана Алмаші. Другий відділ цього концерту присвячується творчості унікального композитора Олександра Козаренка, який відійшов у вічність минулого року. Прозвучать його «Ірмологіон» для струнного оркестру, «Концертштюк» для фортепіано та оркестру, «П’ять весільних ладкань з Покуття» для голосу та оркестру і «Sinfonia Estravaganza» для струнних, накреслюючи діапазон естетичних пошуків композитора та їх дуже цікавий результат. Сольні партії виконають Богдана Півненко (скрипка), Дмитро Таванець (фортепіано) та Оксана Нікітюк (мецо-сопрано).

Засновник фундації Pro Musica Viva зазначив, що української високої культури в польському суспільному просторі все ще недостатньо. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було якесь невелике зацікавлення з боку польських філармоній, але воно не переросло у щось більше.

«Тому, наша подія має на меті показати польському слухачеві та музичним і культурним корифеям вагомість музичної культури з України, яка є прекрасною і має повне право стати поруч з усім світовим репертуаром», – наголосив Ревакович.

Він додав, що проводить цей фестиваль з переконанням, що Україні теж є що показати, і що польський музичний істеблішмент і корифеї побачать цю музику і хотітимуть її представляти польському суспільству.

«Дні української музики» у Варшаві відбудуться завдяки вже вдруге признаній трирічній дотації міста Варшава, а також трирічній дотації Міністерства культури та національної спадщини Польщі у співпраці з Національним інститутом музики і танцю.

Нагадаємо, у травні на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві представили український національний стенд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-