У Північній Македонії вшанували пам’ять українського священника Моргуля та його дружини

У Північній Македонії вшанували пам’ять українського священника Моргуля та його дружини

Фото
Укрінформ
Посол України у Північній Македонії Лариса Дір разом з колективом посольства долучилося до комеморативних заходів зі вшанування пам’яті українського священника Олексія Моргуля та його дружини Текли, які відбулися у селі Пірава (муніципалітет Валандово).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці посольства. 

За повідомленням, Олексій Моргуль (1887-1979) через гоніння та фізичне знищення українських священнослужителів був вимушений залишити рідну Полтавщину та з плином часу оселився на македонській землі, де й здійснював свою духовну місію.

«Олексій Моргуль з 1961 року до 1979 року був священником у церкві Святого Георгія, разом зі своєю дружиною Теклою користувалися винятковою повагою не лише жителів міста Пірава, але й навколишніх міст. Родина належала до високоосвічених і духовних людей, які несли тепло свого серця іншим, пані Текла займалася лікарською справою і лікувала людей, а отець Олексій лікував душі. Пам'ять про цих українців досі живе у серцях людей, які щороку збираються, щоб вшанувати їхню пам‘ять», – ідеться в дописі.

Також посольство України передало для бібліотеки церкви Святого Георгія у м.Пірава (Македонська Православна Церква – Охридської Архієпископії) книжки, зокрема твори Тараса Шевченка та Лесі Українки, які були перекладені македонською мовою Вірою Чорний-Мешковою – членкинею Національної спілки письменників України та Спілки письменників Македонії.

Диппредставництво висловило щиру подяку всім, хто підтримує світлу пам’ять про українську родину Моргулів, зокрема отцю Драгі та служителям церкви Святого Георгія.

Нагадаємо, у нідерландському Роттердамі 26 травня відбулося вшанування пам’яті видатного діяча українського національно-визвольного руху початку ХХ століття, полковника Армії УНР Євгена Коновальця.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-