Українець у Португалії продав свій дім, щоб створити центр для реабілітації поранених

Українець у Португалії продав свій дім, щоб створити центр для реабілітації поранених

Укрінформ
Українець Роман Куртиш, який у же 20 років мешкає у Португалії, продав власний будинок і передав виручені кошти на створення центру реабілітації для українських військових Fenix UAPT, який нещодавно відкрився поруч із португальським містечком Оурень.

Про це йдеться в публікації Укрінформу «Як українці у Португалії відкрили центр для реабілітації українських військових».

Пан Куртиш приїхав у Португалію у 2004 році та спершу працював на різних роботах. Через деякий час ще з одним українцем створив мале підприємство з промислового альпінізму. Тепер воно є однією з провідних компаній у цій галузі.

Роман Куртиш, який продав власний будинок п а виручені кошти  витратив на створення Центру Фенікс, поруч з ним ініціаторка проекту Ірина Давидовська
Роман Куртиш, який продав власний будинок, а виручені кошти витратив на створення Центру Фенікс

«Звичайно, дружина спершу була проти моєї затії продати будинок. Ми навіть посварилися через це. Однак я зумів переконати її, що робимо це заради тих людей, які нині у набагато складніших умовах, ніж ми. Є речі важливіші за гроші, а гроші ми ще заробимо. Дякую їй, що мене зрозуміла. Зізнаюся, що після того наші стосунки стали ще міцнішими», – сказав він.

Крім того, 2022 року Роман Куртиш передав офіс своєї компанії для тимчасового розміщення прибулих з України, які прибули до Португалії евакуаційними авіарейсами, організованими організацією HELPUA.PT.

Він розповів, у центрі Fenix UAPT працюватимуть українські, португальські медики й один лікар з Америки.

Прапори України і Португалії мацйорять на головній будівлі центьру Фенікс друга зліва ініціаторка його створення Ірина Давидовська
Прапори України і Португалії майорять на головній будівлі центьру Фенікс

«Приїхали лікарі з України, щоб передати досвід тим португальським медикам, яких ми вже найняли на роботу. В Україні медики мають найбільший досвід роботи з пораненими. Приїхали реабілітологи, терапевти, психолог. Є двоє українських психологів з великим досвідом. З наступною групою військових також приїдуть наші лікарі. Треба бачити, що воно працює і дає результат», – повідомив пан Роман.

Нагадаємо, українська громада в Португалії власними коштом і силами створила заклад для реабілітації захисників України – центр Fenix UAPT, куди вже прибули перші 16 військових. Одночасно тут може перебувати близько 50 людей. Також є можливість збільшити цю кількість.

Роман Куртиш. Фото: Оксана Скрипник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-