СКУ нагородив парламент Естонії медаллю за підтримку України

СКУ нагородив парламент Естонії медаллю за підтримку України

Укрінформ
Світовий конгрес українців нагородив парламент Естонії (Рійгікогу) медаллю Святого Володимира за внесок у підтримку України, а також за те, що естонський парламент першим у світі визнав Голодомор геноцидом народу України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у п’ятницю естонський мовник ERR.

Найвищу почесну відзнаку СКУ у четвер прийняв спікер Рійгікогу Лаурі Хуссар. Вручила її голова Конгресу українців Естонії Віра Коник. У церемонії нагородження у Рійгікогу також взяли участь посол України в Естонії Максим Кононенко, депутати парламенту та представники Конгресу українців Естонії.

Приймаючи нагороду, Хуссар сказав, що це визнання внеску не тільки Рійгікогу, а й усіх жителів Естонії. «Ми твердо підтримували Україну у боротьбі з Росією, що веде агресивну війну, і продовжимо підтримувати Україну до успішного завершення війни», – сказав спікер парламенту і додав, що Естонія продовжить підтримувати Україну на шляху до ЄС і НАТО.

Своєю чергою Віра Коник нагадала, що естонський парламент першим у світі визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, це сталося ще 1993 року. Також з початку повномасштабної війни РФ проти України Рійгікогу був одним із перших, хто визнав Росію країною-терористкою та назвав російську агресію геноцидною війною.

«Рійгікогу прийняв надзвичайно важливий документ про притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України, схвалив ще низку документів на підтримку України», – додала Коник.

Нагородами Світового конгресу українців в Естонії також були відзначені засновниця та керівниця Українського музею та культурного товариства «Два Кольори» Тетяна Івушкіна (Кохтла-Ярві), директор Українського культурного центру Богдан Лютюк (Таллінн).

Як повідомляв Укрінформ, у травні парламент Естонії проголосував за закон, який дозволить використовувати заморожені російські активи на відновлення України.

Фото: Ерік Пейнар/ Канцелярія Рійгікогу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-