Рівненщина подарувала школі з українською мовою навчання у Польщі мурал

Рівненщина подарувала школі з українською мовою навчання у Польщі мурал

Фото
Укрінформ
На стіні школи з українською мовою навчання у Польщі з'явився мурал від Рівненщини, присвячений засновнику школи, польському політику українського походження Мирону Сичу.

Про це в Телеграмі повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, передає Укрінформ.

«Дві дівчини, зображені на цьому муралі, символізують польсько-українську дружбу. Це наш подарунок Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі, а також присвята Мирону Сичу – засновнику школи, польському політику українського походження і великому другу України. На жаль, його не стало у квітні цього року», – написав Карауш.

Як розповів голова облради, мурал виконав рівненський художник Костянтин Качановський.

Зазначається, що у цьому навчальному закладі навчаються діти й з Рівненщини.

Як нагадав голова облради, дружба з Вармінсько-Мазурським воєводством триває 20 років, а дружба в біді стала ще активнішою – сусіди передавали гуманітарні вантажі, швидкі допомоги, приймали біженців.

Карауш розповів, що, своєю чергою, минулої осені з Рівненщини передали партнерам книги, драмтеатр був на днях української культури, працівники апарату облради проходили стажування у столиці воєводства – Ольштині. Крім того, Рівненська обласна дитяча лікарня має багаторічні зв'язки з аналогічним польським закладом, а Острозька академія – з університетом в Ольштині.

Як повідомляв Укрінформ, україномовна школа у Польщі отримала книги з Рівненщини, що назбирала Рівненська обласна бібліотека для молоді. 

У Вармінсько-Мазурському воєводстві у невеликому містечку Гурова Ілавецького з 1990 року існує українська школа. Це найбільший комплекс шкіл з українською мовою навчання. Тут навчаються діти з усього воєводства та з України. Вона вважається однією з кращих шкіл регіону Вармія і Мазур. Для учнів є обов’язковим вивченням української та польської мов, історії України, її географію, а позашкілля, спрямоване на збереження українських традицій.

У школі навчається близько 200 дітей. У закладі дбають про рівень освіти, тому він дуже високий, відтак, всі учні мають високі результати екзаменів та продовжують своє навчання у Польщі, або ж за кордоном. Заклад відомий своїм ансамблем пісні і танцю.

Фото: Андрій Карауш / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-