У Ризі представлять фотовиставку «Конституція гетьмана Пилипа Орлика»

У Ризі представлять фотовиставку «Конституція гетьмана Пилипа Орлика»

Укрінформ
У Національній бібліотеці Латвії 28 червня з нагоди Дня Конституції України відбудеться відкриття фотовиставки «Конституція гетьмана Пилипа Орлика».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

У заході візьмуть участь посол України Анатолій Куцевол, директор Департаменту розвитку Національної бібліотеки Латвії Катріна Кукайне, дипломати посольства Швеції в Латвії, а також українські викладачі та студенти.

На виставці буде представлено документ, відомий як «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» або «Конституція Пилипа Орлика», написаний у 1710 році українським гетьманом Пилипом Орликом.

Виставка буде відкрита для вільного відвідування до 4 липня у фоє першого поверху бібліотеки.

За формою Конституція Пилипа Орлика є договором між гетьманом і старшиною та всім Військом Запорозьким, а за змістом – документом, який у тогочасній політико-правовій концепції обґрунтовував право України на національну незалежність і свій державний устрій.

Ідеї, висловлені в цьому документі, є результатом майже тисячолітнього політичного розвитку України, свідченням високого рівня самосвідомості нації та її політичної культури. Це одна з перших конституцій в Європі, її латинський переклад зберігається у Шведському державному архіві.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2023 року Швеція передала українським архівам засвідчену копію Конституції Пилипа Орлика

Фото: cdiak.archives.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-