У Парижі перед Олімпіадою вшанували пам'ять загиблих українських атлетів

У Парижі перед Олімпіадою вшанували пам'ять загиблих українських атлетів

Фото
Укрінформ
Об'єднання українців Франції за підтримки Світового конгресу українців провело мирну акцію в Парижі. Близько тисячі учасників пройшли від площі Пантеону до площі Сен-Мішель, багато з них були вдягнуті у футболки з іменами 450 українських спортсменів, які загинули під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

До акції долучились українці, французи, поляки, а також естонці, литовці, грузини сирійці, передає кореспондент Укрінформу.

У Парижі перед Олімпіадою вшанували пам'ять загиблих українських атлетів / Фото: Спілка українців Франції

«Таким чином ми змогли показати міжнародний масштаб проблеми, оскільки агресія Росії стосується не лише України, вона зачепила і змусила страждати багато інших держав», - розповідає Володимир Когутяк, віцепрезидент Союзу українців Франції та Світового конгресу українців.

У Парижі вшанували пам'ять загиблих українських атлетів / Фото: Офіс Президента

За його словами, важливо було показати Парижу, який вже за 2 тижні прийматиме Олімпіаду, як багато українських атлетів, які доклали чимало зусиль, щоб досягнути високого спортивного рівня та мати шанс потрапити на Олімпійські Ігри, вже ніколи не зможуть цього зробити, тому що їх убила РФ.

В акції взяли участь кілька міських депутатів, а також представники мерії Парижа. Учасники згадали і про російських та білоруських спортсменів, які хоч і під нейтральним прапором, але все ж будуть брати участь в Олімпіаді.

Читайте також: У Культурному центрі України у Франції вшанували пам'ять Василя Сліпака

«Для нас надзвичайно важко буде бачити їх тут на Іграх, знаючи, що всі вони насправді підтримують режим Путіна», - додає Когутяк.

Українська громада також закликала міжнародне співтовариство закрити українське небо. Українці обіцяють продовжувати тиснути на французьких політиків, щоб досягти своїх вимог.

Серед тих, кого вшанували хвилиною мовчання в Парижі, були боксер Максим Галінічев, срібний призер Юнацької Олімпіади в Буенос-Айресі 2018 року, який загинув на фронті, стрілець з пістолета Іван Бідняк, який здобув срібло на чемпіонаті Європи, та Єгор Кігітов, член збірної України, Станіслав Гуленков, 22-річний дзюдоїст, тіло якого було ідентифіковано через 10 місяців після загибелі, важкоатлет Олександр Пелешенко, який представляв Україну на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро у 2016 році. Внаслідок російського ракетного удару по Дніпру загинули тренер з акробатики Анастасія Ігнатенко, її чоловік та їхній 18-місячний син.

Як повідомлялося, на XXXIII літній Олімпіаді 2024 року у столиці Франції честь України захищатимуть 140 спортсменів. Вони будуть представлені у 23-х видах програми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-