У Ризі відкрили будинок для тимчасового проживання українських біженців

У Ризі відкрили будинок для тимчасового проживання українських біженців

Укрінформ
У латвійській столиці з'явився будинок для українських біженців, де вони зможуть провести перші 120 днів перебування у Латвії, доки не знайдуть собі іншого житла.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LSM

У будинку, розташованому неподалік центра міста, вже оселились перші мешканці, котрі щойно приїхали з України та потребували житла на перший час. Тут зможуть розміститися до 125 осіб.

«Спочатку це була будівля на кшталт гуртожитку, її планувалося передати на відчуження. Але ми зрозуміли, що це справді те місце, яке можна назвати портом миру для жителів України. Де можна відновитись після війни. І підготуватись до подальших кроків свого життя. Тут з усіх боків паркан та дуже зелена територія», – розповідає представник Ризької думи Едійс Пельшc.

На двох поверхах будівлі відремонтовано та мебльовано кімнати. Також обладнана спільна кухня, де встановлені електричні плити та пральні машини. Є й посуд.

Мер Риги Вілніс Кірсіс пояснив, що на ремонт будинку місто виділило 170 тисяч євро. За його словами у довгостроковій перспективі, це вигідніше для міста, ніж тільки укладати договори на розміщення з приватними установами.

Крім того, 150 тисяч євро на косметичний ремонт приміщень виділило латвійське Міністерство регіонального розвитку. Втім, у коридорах та зовні будівлі ремонт ще не проводився, отже робота з благоустрою триватиме далі. При цьому, за словами Пельшcа, з мінімумом ресурсів вже вдалося досягти дуже багато. Він окремо подякував художникам, які створили малюнки на стінах вздовж сходинок.

За словами керівника Центру підтримки мешканців України Петеріса Грубе, до Риги щодня прибувають українські біженці. «Досить багато, потік досить стабільний. Не маю такої статистики, скільки саме нових приїжджає, бо це змінюється. Люди приїжджають з інших міст, люди приїжджають із інших країн. Але через наш центр на Палес, 9, за день приходить приблизно 240 осіб, а користується першим розміщенням у Ризі на місяць близько 630 осіб».

Для тих, кому в нововідкритій будівлі місць не дістанеться, самоврядування, як і раніше, купуватиме зовнішню послугу і знаходитиме місце для тимчасового житла.

Як повідомлялося, наприкінці березня уряд Латвії заявив про виділення 2024 року латвійському Фонду соціальної інтеграції (SIF) 4 443 120 євро на проведення культурно-орієнтаційних курсів та інтеграційних заходів для українських біженців. 

Фото: Галина Солодовник / Rus.LSM.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-