Посол у Польщі вшанував пам’ять українських воїнів на цвинтарі у Каліші-Щипьорно

Посол у Польщі вшанував пам’ять українських воїнів на цвинтарі у Каліші-Щипьорно

Фото
Укрінформ
Посол України Василь Зварич на завершення своєї дипломатичної місії у Польщі завітав до міста Каліш, де разом з президентом міста Кристіаном Кінастовським вшанував пам’ять українських воїнів на Українському військовому цвинтарі у Каліші-Щипьорно, де зараз тривають відновлювальні роботи.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України в Польщі.

Сторони оглянули стан робіт та обговорили плани, повʼязані з офіційним відкриттям відновленого цвинтаря.

У диппредставництві зауважили, що Каліш є важливим місцем українсько-польської спільної історичної пам'яті про братерство зброї Армії УНР і Війська Польського в боротьбі проти більшовицької Росії у 1920 році.

У каліському таборі військовополонених, організованому німцями у 1914 році, з 1919 року утримували українських військовополонених та інтернованих зі Східної Галичини, а з 1921 по 1924 рік - інтернованих вояків армії Української Народної Республіки. На місцевому цвинтарі було поховано близько 400 вояків Армії УНР, які померли між 1921 і 1940 роками: з 1-ї Запорізької дивізії, 2-ї Волинської дивізії, 3-ї Залізної дивізії, 4-ї Київської дивізії, 5-ї Херсонської дивізії, 6-ї Січової дивізії, Окремої кінної дивізії та 1-ї кулеметної дивізії. Завдяки зусиллям українських інтернованих всі могили були впорядковані, а на українській ділянці встановлено величний пам'ятник.

У 1921 році табір воїнів Армії УНР інтернованих у Калішу відвідали Головний Отаман військ Української Народної Республіки Симон Петлюра та Маршалек Польщі Юзеф Пілсудський.

Після Другої світової війни пам'ятник і цвинтар було зруйновано, а відновлено лише у 1999 році.

«На сьогодні Український військовий цвинтар у Каліші-Щипльорно внесений до реєстру пам'яток Республіки Польща і є одним з найбільших українських військових цвинтарів у Польщі. З плином часу і до сьогодні його стан вимагав проведення капітальних реставраційних робіт. Завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща, у співпраці з Національним інститутом охорони пам’яток, посольством України у Польщі, владою міста Каліш та представниками української громади у Польщі, реставраційні роботи на цвинтарі було завершено», – розповіли у посольстві.

Нагадаємо, у польському Перемишлі та на Українському воєнному цвинтарі у селі Пикуличі у Свято Всіх Святих відбулися традиційні заходи, присвячені вшануванню памʼяті воїнів Армії Української Народної Республіки.

Фото: Посольство України у Польщі / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-