Від США до Молдови. Українці по всьому світу вшанували пам’ять загиблих в Оленівці

Від США до Молдови. Українці по всьому світу вшанували пам’ять загиблих в Оленівці

Укрінформ
Теракт в Оленівці: притягнути Росію до відповідальності за вчинений злочин і звільнити українських полонених

У ніч на 29 липня 2022 року Росія влаштувала вибух у виправній колонії №120 в Оленівці Донецької області, де перебували полонені військові України.

Унаслідок цього теракту загинули понад 50 захисників Азовсталі, більш ніж 130 українських воїнів було поранено. Хоча Україні вдалося повернути 23 військових, які були в підірваному баракові, більшість із них досі перебувають у російському полоні.

До другої річниці трагічної події в Оленівці українські спільноти в різних країнах, волонтери та небайдужі громадяни вийшли на вулиці своїх міст, щоб вшанувати пам’ять загиблих, а також ще раз привернути увагу світової спільноти до долі українських воїнів, яких полонила Росія.

Фото: Sergei Lushchik
Фото: Sergei Lushchik

США. АКЦІЇ У НЬЮ-ЙОРКУ, САКРАМЕНТО ТА СІЕТЛІ

У Нью-Йорку мітинг відбувся у громадському парку Боулінг-Грін у фінансовому районі нижнього Мангеттена. До заходу також долучилися поранені українські військові.

У Сакраменто, столиці штату Каліфорнії, під час мітингу до другої річниці трагедії в Оленівці теж нагадали про ув’язнених Росією цивільних громадян України, позбавлення волі яких суперечить положенням Женевської конвенції.

Також акція відбулася у місті Сіетлі, що у штаті Вашингтоні.

Фото: Marina Bürky
Фото: Marina Bürky

НІМЕЧЧИНА. МІТИНГ І ПЕРФОРМАНС У ГАМБУРЗІ

У місті Гамбурзі про загиблих українських військових нагадали, провівши мітинг і тематичний перформанс.

1
Фото: Velvyslanectví Ukrajiny v České republice 

ЧЕХІЯ. АКЦІЯ У ЦЕНТРІ ПРАГИ

Учасники мітингу на Староміській площі у Празі наголосили, що Росія має відбути кару за всі злочини, скоєні проти України.

Ukrainian Victory Campaign
Фото: Facebook/Ukrainian Victory Campaign

ШОТЛАНДІЯ. МІТИНГ В ЕДИНБУРЗІ

В Единбурзі українці провели публічну акцію, щоб вшанувати пам'ять жертв теракту в Оленівці та закликати до справедливості. У мітингу взяли участь активісти з різних куточків Шотландії.

1
Фото: Facebook/Núcleo da Área Metropolitana do Porto da AUP

ПОРТУГАЛІЯ. ЗАГИБЛИХ В ОЛЕНІВЦІ ВШАНУВАЛИ В ЛІСАБОНІ ТА ПОРТО

Українська громада в Лісабоні провела акцію на спомин про українських захисників. Учасники заходу нагадали світові, що Росія – це держава-терорист, яка повинна відповісти за свої злочини, а також про те, що війна досі триває і агресія РФ призводить до нових жертв серед цивільних і військових.

У місті Порто українці провели мітинг і створили інсталяцію-нагадування про другу річницю трагедії в Оленівці.

«Навмисне вбивство полонених – це один з багатьох інших злочинів, що коїть Росія. Ми памʼятаємо і вимагаємо справедливого покарання», – наголосили активісти спільноти Núcleo da Área Metropolitana do Porto da AUP.

1
Фото: Facebook/Ukrainer in Bern 

ШВЕЙЦАРІЯ. МІТИНГ І ТЕМАТИЧНИЙ СТЕНД

Загиблих в Оленівці вшанували у швейцарських містах Берні й Базелі. У Берні провели мітинг, а в Базелі встановили тематичний стенд.

Фото: Ukrainsk Forening i Rogaland
Фото: Facebook/Ukrainsk Forening i Rogaland

НОРВЕГІЯ. ОДИНОЧНІ ПІКЕТИ

У норвезькому місті Ставангері активісти провели одиночні пікети.

«Це надважливо – бути голосом тих, хто в полоні. Бути голосом тих, кого вбила Росія. Ми повинні нагадувати світові про війну. Ми маємо нагадувати всім, що війна триває, і потрібно бути згуртованими, щоб перемогти», – наголосили члени товариства Ukrainsk Forening i Rogaland, яке організувало акцію.

Фото: Посольство України у Польщі / Фейсбук
Фото: Посольство України у Польщі / Фейсбук

ПОЛЬЩА. ДО АКЦІЙ ДОЛУЧИЛИСЯ ЧЛЕНИ РОДИН ЗАХИСНИКІВ АЗОВСТАЛІ

Пам’ять загиблих унаслідок теракту в Оленівці вшанували в Польщі, заходи відбулися у Варшаві та Вроцлаві.

Зокрема, у польській столиці до акції долучилися члени родин захисників Азовсталі та перший секретар посольства України в Польщі Микола Грановський. У своєму виступі дипломат висловив вдячність полякам і всій Польщі за безпрецедентну допомогу українцям і Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ.

У Вроцлаві у мітингу біля Генерального консульства України взяли участь волонтери, родичі військових і представники громадських організацій.

Присутні вшанували хвилиною мовчання памʼять українських військовополонених, загиблих унаслідок теракту в колонії.

У своєму виступі генконсул Юрій Токар зазначив, що Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати Збройні сили України, зокрема, щоб перешкоджати постачанню ефективної зброї в Україну.

Він додав, що акція також покликана привернути увагу до тих 6,5 тис. українців, які й надалі перебувають у жахливих, нелюдських умовах російського полону.

Фото: Майдан Батумі / Фейсбук
Фото: Майдан Батумі / Фейсбук

ГРУЗІЯ. АКЦІЯ У ЦЕНТРІ БАТУМІ

Акція зі вшанування пам’яті українських військових відбулася на площі Європи в Батумі.

«Сьогодні ми хочемо нагадати про те, що Росія – держава терорист, яка має відбути покарання за всі скоєні воєнні злочини на території України. Кожен день росіяни вбивають українців, як військових, так і цивільних, кожен день вони катують військовополонених», – повідомила спільнота «Майдан Батумі», яка організувала акцію.

Мітингувальники закликали звільнити захисників України, що перебувають у російському полоні.

Фото: Stop russian aggression - Moldova / Фейсбук
Фото: Stop russian aggression - Moldova / Фейсбук

МОЛДОВА. РІЧНИЦІ ТРАГЕДІЇ В ОЛЕНІВЦІ ПРИСВЯТИЛИ ЩОМІСЯЧНУ АКЦІЮ

У столиці Молдови річниці трагедії в Оленівці присвятили щомісячну акцію на підтримку України.

Активісти антивоєнного руху Stop russian aggression Moldova та небайдужі мешканці Кишинева (серед них і громадяни РФ) вийшли до посольства держави-терориста в Республіці Молдові з плакатами і прапорами Молдови та України.

Своєю акцією мітингувальники мали на меті продемонструвати солідарність з українським народом і нагадати громадянам Молдови, що війна триває, і вона зовсім поруч.

1
Фото: Jacob Sammut

МАЛЬТА. МІТИНГ УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ У ВАЛЛЕТТІ

Мітинг, присвячений другій річниці теракту в Оленівці, відбувся у мальтійській столиці – Валлетті.

Акції світового українства до другої річниці трагедії в Оленівці стали свідченням того, що українці в кожній країні світу ніколи не забудуть злочинів Росії та до кінця боротимуться за звільнення тих, хто потрапив у російський полон. Ці акції символізують не лише пам'ять, але й безперервну боротьбу за справедливість та свободу. Вони нагадують нам, що світ не має забувати про ціну, яку українці платять за мир та незалежність своєї країни.

Андрій Петринський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-