Ризький «Українській дім» запрошує на виставку «Молитва за Україну»

Ризький «Українській дім» запрошує на виставку «Молитва за Україну»

Фото
Укрінформ
В «Українському домі в Латвії» відкрилася і триватиме до 22 серпня мистецької виставки «Молитва за Україну», присвячена героїчній боротьбі українського народу за свободу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у Фейсбуці «Українського дому в Латвії». 

Виставка висвітлює сучасні події в Україні, зокрема агресію РФ, через призму мистецтва. Вона показує вплив цієї війни на суспільство, культуру та ідентичність українців. Це символічна подія, оскільки «Молитва за Україну» є першою мистецькою виставкою в «Українському домі в Латвії».

Координатором і куратором виставки є українська художниця Марія Зенькова. Одна з її робіт, картина «Не чіпай», буде передана посольству України в Латвії для участі в аукціоні на підтримку України в День незалежності 24 серпня 2024 року.

Загалом на виставці «Молитва за Україну» представлено 38 мистецьких об’єктів – графічні, живописні, скульптурні твори та медалі, виконані 17 відомими латвійськими й українськими митцями, серед яких: Каспарс Берзіньш, Гунта Браковська, Гіртіс Бурвіс, Юріс Германіс, Еліза Дане, Вія Дзінтаре, Ілгаварс Заланс, Марія Зенькова, Лайне Кайнайзе, Світлана Кислова, Андрій Кислов, Ієва Музіканте, Талівалдіс Музікантс, Емілс Крістіанс Музікантс, Велта Ріекстіня, Яніс Стрейчс, Яніс Струпуліс.

Виставка «Молитва за Україну» проходить у контексті проєкту «Присвята Україні», започаткованого у 2022 році. Автор ідеї проєкту – директор Академічної бібліотеки Латвійського Університету Вента Коцере (на майданчику цієї Бібліотеки було проведено сім пересувних виставок). Проєкт об’єднує латвійських та українських митців, які через свої твори виражають підтримку, солідарність та спільне прагнення до миру і свободи.

Виставка «Молитва за Україну» в «Українському домі в Латвії» (м. Рига, вул. Стругу, 4) триватиме до 22 серпня. Робочий час: вівторок-субота з 10:00 до 19:00. Вхід вільний.

Виставка організована за сприяння Посольства України в Латвії та за фінансової підтримки латвійського благодійного фонду «Ziedot.lv». Організатори висловлюють окрему подяку музикантам, які брали участь у церемонії відкриття виставки – латвійській співачці українського походження Катерині Гупало та українському співаку Constantine.

Нагадаємо, у виставковій залі концертного комплексу «Дзінтарі» в латвійській Юрмалі відбулася мультимедійна виставка «Україна в мініатюрі», яка розповідає про українську культурну спадщину різних часів, що перебуває перед загрозою знищення через російську агресію.

Фото: Український Дім у Латвії/ Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-