У Варшаві вшанували памʼять воїнів Армії УНР

У Варшаві вшанували памʼять воїнів Армії УНР

Фото
Укрінформ
У Польщі в рамках українсько-польської акції солідарності Płomień Braterstwa («Полум’я Братерства») вшанували памʼять борців за незалежність України – воїнів Армії Української Народної Республіки.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України в Польщі.

Так, у переддень Свята Війська Польського Президент Республіки Польща Анджей Дуда вшанував пам'ять воїнів Армії Української Народної Республіки, що спочивають на Вольському православному цвинтарі у Варшаві – союзників Війська Польського у боротьбі з більшовиками 1920 року.

До присутніх учасників урочистості звернувся тимчасовий повірений у справах України в Республіці Польща Роман Шепеляк.

«Дружба і партнерство між українцями та поляками – це не даність згори й не подарунок долі, а усвідомлений вибір наших народів, зроблений після багатьох років поневірянь і випробувань. І ми рішучі у своєму виборі розвивати стратегічне партнерство між Україною і Польщею як між рівними та незалежними державами», – наголосив він.

Дипломат зауважив, що в найскладніший для України час російської агресії Польща прийшла на допомогу. У рік, коли російська агресія триває, цей вогонь братерства має особливе значення. Як і 104 роки тому, ворог залишається тим самим.

«Ворог, який весь час хоче нас розділити, бо боїться сильного польсько-українського союзу. Ворог, для якого свобода, суверенітет, європейські цінності і братерство є чужими поняттями. Нехай це полум’я братерства завжди палатиме в наших серцях і буде незгасимим дороговказом для наступних поколінь», – додав Роман Шепеляк.

«Полумʼя братерства» – це громадська ініціатива, яка розпочалась зі спільних зустрічей поляків та українців біля могил воїнів Української народної республіки у Польщі. Вперше акцію провели у 2019 році і з того часу українці та поляки щороку зустрічають 14 серпня – у переддень Варшавської битви – вирішальної військової операції польсько-більшовицької війни, яка затримала наступ більшовицької Росії на Польщу.

Організатори акції – Союз польського харцерства та Українська скаутська організація «Пласт».

Нагадаємо, наприкінці червня у польському Перемишлі та на Українському воєнному цвинтарі у селі Пикуличі у Свято Всіх Святих відбулися традиційні заходи, присвячені вшануванню памʼяті воїнів Армії Української Народної Республіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-