У Нідерландах до Дня Незалежності відбудеться забіг «Біжу за Україну»

У Нідерландах до Дня Незалежності відбудеться забіг «Біжу за Україну»

Ексклюзив
Укрінформ
У нідерландській Гаазі у суботу, 24 серпня, відбудеться забіг «Біжу за Україну», щоб вшанувати загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі повідомила співзасновниця Фундації «Ватага» - платформи для українського мистецтва та культури в Нідерландах, Уляна Бунь.

На фото - Уляна Бунь
На фото - Уляна Бунь

«Цього року на День Незалежності ми вирішили зробити меморіальний забіг памʼяті "Run for Ukraine". Мета забігу – це надати учасникам можливість через біг чи ходьбу, бо тут головне не результат, а вшанування тих, хто загинув у війні: коханих, близьких, друзів, героїв та героїнь. Замість номерків на грудях люди отримують листок з іменем загиблого, за якого вони біжать. Також, за бажанням, можна поділитися історією цієї людини. Всі історії будуть розміщені на "алеї слави". Таким чином, люди зможуть вшанувати памʼять цієї людини», - сказала Бунь.

Вона також розповіла, що учасники забігу отримають унікальні медалі. «Медалі є неповторними, бо повністю спроєктовані українською дизайнеркою Марією Петрочко та виготовленні в Запоріжжі. На медалях є знамениті рядки Ліни Костенко українською та англійською», - розповіла Бунь.

За її словами, на заході гімн України співатиме фіналістка дитячого Євробачення Вероніка Морська.

«Цього року ми вирішили приділити особливу увагу загиблим із сектору культури. Митцям, поетам, архітекторам. У нас буде зона, де ми поділимося історіями кількох із них, бо, на жаль, їх дуже багато», - зазначила Бунь.

Вона також сказала, що планується ще дуже багато інших активностей. Зокрема, проєкт мисткині Анастасії Прокофєвої «Fragments of Resilience», де люди через роботу з глиною зможуть «переосмислити та спробувати відпустити свою травму».

«До речі, глину до цього проєкту ми спеціально привезли зі Словʼянська (рідного міста мисткині - ред.)», - підкреслила Бунь.

Серед інших заходів – мистецький проєкт «сітки памʼяті» від Дарії Пугачової, виставка фото від харківського фотографа Антона Карпенка, літературні куточки з українськими книгами, місце психологічної підтримки, спортивні розваги та ігри для дітей.

«А ще борщ з передової: справді той борщ, який їдять військові в окопах. Він приїхав до нас з України від виробника, який, серед інших, забезпечує військових на передовій. Тому в кожного буде можливість спробувати, як харчуються українські військові, а також придбати смачний подаруночок для когось, хто зараз захищає Україну від загарбників», - розповіла Бунь.

Загалом організатори акції очікують близько 500 учасників. Захід проходитиме вже третій рік.

«Ми побачили, що все більше нідерландців беруть участь. Тому ми вирішили додати ще опцію "біжу за зруйноване місто", бо це те, що також відгукується іноземцям», - додала Бунь.

Читайте також: Українців у Нідерландах запросили до проєкту «Сітки Незламності» до Дня Незалежності

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року Нідерланди долучилися до забігу "Шаную Воїнів, біжу за Героїв України", який став міжнародним.

Забіг відбувся в місті Роттердам. Стартували учасники біля кладовища, де знаходиться могила видатного українського політичного та військового діяча, голови проводу українських націоналістів, полковника УНР Євгена Коновальця. Дистанція – 2 км.

Міжнародний забіг “Шаную воїнів, біжу за героїв України” – традиція вшанування Героїв, які віддали своє життя за свободу, незалежність та територіальну цілісність України. Забіг – це можливість вшанувати пам’ять героїв і підтримати родини, які перенесли непоправну втрату близької людини.

Фото: Фундація «Ватага»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-