33-я річниця Незалежності: Головні акції та заходи світового українства

33-я річниця Незалежності: Головні акції та заходи світового українства

Укрінформ
Цьогоріч українці за кордоном відзначать День Незалежності сотнею акцій

З нагоди найбільшого державного свята України, яке третій рік поспіль відзначається в умовах російського повномасштабного вторгнення, у десятках країн світу відбудуться сотні різноманітних заходів та акцій українців: фестивалів, концертів, мітингів, молитов, забігів, ярмарків тощо. Вони покликані привернути увагу до війни та зібрати допомогу для українських співвітчизників.

Ці заходи є не лише відзначенням Незалежності, а й нагадуванням про важливість боротьби за свободу та суверенітет України.

Укрінформ зібрав добірку ключових подій, які проведе світове українство та друзі України до Дня Незалежності.

АВСТРАЛІЯ

В Австралії 33-ю річницю Незалежності відзначать українські громади міст Канберра, Сідней, Мельбурн, Джилонг, Брісбен, Аделаіда, Гобарт і Перт.

АВСТРІЯ

З нагоди 33-ї річниці Незалежності України та для вшанування пам'яті жертв загарбницької війни Росії проти України, яка суперечить міжнародному праву, посольство України в Республіці Австрії разом з представниками українського духовенства Австрії запрошує на спільну молитву за Україну в соборі Святого Стефана у Відні.

БЕЛЬГІЯ

У Брюсселі святкування річниці Незалежності України відбудеться 24 серпня у Parc du Cinquantenaire. На відвідувачів чекають концерт українських артистів та ярмарок народних ремісників.

Також різноманітні заходи відбудуться у містах Генті, Антверпені й Левені.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

У Лондоні святкування Дня Незалежності відбудеться біля пам‘ятника Володимиру Великому.

Також в Українському культурному центрі «Дністер», що у місті Чешанті, – передмісті британської столиці.

ГРЕЦІЯ

В Афінах 24 серпня з нагоди 33-ї річниці Незалежності українці та друзі України зберуться на площі Синтагма.

У неділю, 25 серпня, у храмі Пресвятої Трійці (Ахарнон, 246, Афіни) відбудуться Богослужіння та молитва за Україну.

ГРУЗІЯ

У Тбілісі в День Незалежності України відбудеться хода від пам’ятника Тарасові Шевченку до грузинського парламенту.

ДАНІЯ

У Копенгагені 24 серпня буде організовано мирну демонстрацію на підтримку України.

«Ми закликаємо кожного, хто має свободу в серці, вийти разом з нами на мирну ходу 24 серпня в м. Копенгагені о 13:00, щоб продемонструвати свою солідарність з боротьбою за свободу України. Адже українці захищають не лише своє існування як нації, а ведуть боротьбу за свободу та цінності демократичного світу! Приходьте у вишиванках, українському національному одязі, беріть українські та данські прапори – адже справжня свобода живе лише у вільних серцях і обʼєднує всіх нас!» – закликали організатори.

ЕСТОНІЯ

Конгрес українців Естонії запросив усіх долучитися до традиційної Ходи вдячності «Слава Україні! Elagu Eesti!», яка відбудеться в День Незалежності України 24 серпня. Місце збору – Центр української культури в Таллінні. Учасники заходу пройдуть вулицями Старого міста до площі Свободи, де відбудеться невеликий мітинг і концерт молодих виконавців.

Також у суботу з нагоди святкування відбудеться показ історичного фільму «Легенда про княгиню Ольгу» у рамках Українського кіноклубу в Естонії в кінотеатрі Sõprus.

Перед показом стрічки надзвичайний і повноважний посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко та представник естонської сторони вітатимуть з Днем Незалежності України.

ІРЛАНДІЯ

Річницю Незалежності України відзначать 24 серпня у низці міст Ірландії.

У Дубліні 24 серпня на мосту Хапенні буде проведено святкове зібрання українців та друзів України. У United Arts Club – благодійний ярмарок, виставка картин та показ етнічного одягу. У Church of Scientology & Community Centre of Dublin – святковий концерт і ярмарок. На майданчику біля The Digital Hub – фестиваль «Пульс Свободи», на відвідувачів якого чекають концерт творчих колективів Ірландії та виступ лідера гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка, свято української національної кухні, веселі розваги та конкурси для дітей, аукціон з унікальними лотами, лотереї та оригінальні призи, а також ярмарок з автентичними виробами.

У місті Голвеї утворять Живий ланцюг на мосту біля кафедрального собору. Далі відбудуться мирна хода від собору Святого Джозефа до ком’юніті-центру та офіційна частина святкування з підняттям прапорів. Увечері буде проведено ІІ Український фестиваль в Galway, в межах якого відбудеться ярмарок речей ручної роботи, українських страв, майстеркласи для дітей і дорослих, концерт талантів українських ком’юніті-груп та ін.

На площі Ейр український аутентичний хор Harmony запрошує приєднатися до святкування цього важливого дня через унікальне дійство – традиційний Колограй. На цьому заході будуть українські пісні, традиційні ігри тощо.

У місті Корку, у парку Фіцджеральд, відбудеться виступ творчих колективів і солістів, презентація книги Леоніда Добрянського, промови публічних осіб та волонтерів.

ІЗРАЇЛЬ

У парку Аяркон у Тель-Авіві зусиллями українсько-ізраїльської спільноти з нагоди Дня Незалежності України буде проведено «Хутір Незалежності» під гаслом «Україна та Ізраїль разом!».

На відвідувачів чекають виступи музикантів, пікнік зі стравами української кухні, ярмарок та ін. Хедлайнером вечора стане легендарна українська група «Воплі Відоплясова». 

ІСПАНІЯ

На центральній площі Мадрида – Пуерта-дель-Соль – відбудеться святковий мітинг, який організовує спільнота Con Ucrania.

ІТАЛІЯ 

У День Незалежності України в Римі відбудуться урочистий мітинг і народна хода центром міста. Початок: 24 серпня о 18:00 із площі Республіки (Piazza della Repubblica).

Захід організовує Християнське товариство українців в Італії, у співпраці з Апостольським екзархатом для українців-католиків візантійського обряду в Італії, посольством України в Італії та посольством України при Святому Престолі

КАНАДА

У Торонто відзначення Дня Незалежності України відбудеться 24 серпня у Centennial Park. У межах святкового заходу буде організовано фудкорт, ярмарок, дитячий ігровий центр і відкриту сцену.

ЕДМОНТОН

24 серпня у Культурному центрі св. Івана в Едмонтоні буде організовано захід на честь Дня Незалежності України. На ньому відбудуться благодійний концерт та сценічні виступи. https://www.facebook.com/groups/199832820386796/posts/2152194281817297/

У Вінніпезі 24 серпня українці візьмуть участь у «Забігу єдності». Мета –  збір коштів для 12-ї бригади спеціального призначення «Азов». Святкування ж поведуть у Sunova Centre, де буде багато дитячих розваг, футбольні ігри, феєрверк, жива музика.

ЛАТВІЯ

У Верманському саду, розташованому в центрі Риги, 24 серпня відбудеться благодійний шестигодинний концерт «Обʼєднані для України», який організовує посольство України, та інші супутні заходи з нагоди Дня Незалежності України.

На території парку будуть представлені понад 20 громадських організацій, які заснували в Латвії українці та друзі України, пропонуватимуть скуштувати українську національну страву – борщ, традиційну українську пампушку з часником, взяти участь у створенні «браслета дружби», виготовити іменну футболку друга України, створити прикраси, марки, познайомитися з українською літературою та мистецтвом. Можна буде навчитися віртуально керувати безпілотниками на спеціальних тренажерах з моделювання польотів, плести маскувальні сітки для ЗСУ та побачити модифіковані під потреби українських військових машини «Твіттер-конвой».

Під час святкування Дня Незалежності України кожен матиме змогу пожертвувати на підтримку українського народу та української армії, взявши участь у благодійній акції латвійських ЗМІ та «Ziedot lv» «Думати та працювати разом з Україною!».

Під час заходу виступатимуть українські та латвійські артисти й музиканти.

ЛИТВА

Святкування Дня Незалежності України відбудеться 24 серпня в українському серці Литви – Українському центрі у Вільнюсі.

У програмі: офіційне привітання від почесних гостей та святковий концерт, ярмарок від майстрів і майстринь, різноманітні майстеркласи, дитяча розважальна програма, смачний український борщ від колективу Освітній простір «Гравітація», безплатна дегустація від магазину Multi Cook Visiems. Також працюватиме виїзне відділення Nova Post Lietuva, щоб можна було надіслати посилки для рідних.

Крім того, цього ж дня на Кафедральній площі в литовській столиці відбудеться мітинг на підтримку України.

МОЛДОВА

У День Незалежності України, 24 серпня, біля пам'ятника Штефану чел Маре у центрі Кишинева відбудеться акція на підтримку українського народу. Ця демонстрація – заклик до єдності й миру, підтримка права України на самовизначення.

НІДЕРЛАНДИ

У нідерландській Гаазі в суботу, 24 серпня, відбудеться забіг «Біжу за Україну», щоб вшанувати загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Також планується багато інших заходів. Зокрема, проєкт мисткині Анастасії Прокоф’євої «Fragments of Resilience», де люди через роботу з глиною зможуть «переосмислити та спробувати відпустити свою травму», а також мистецький проєкт «сітки памʼяті» від Дарії Пугачової, виставка фото від харківського фотографа Антона Карпенка, літературні куточки з українськими книгами, місце психологічної підтримки, спортивні розваги та ігри для дітей. Крім того, можна буде скуштувати борщ такий, як готують на передовій в Україні.

Загалом організатори акції очікують близько 500 учасників.

НІМЕЧЧИНА

У Берліні 24 серпня відбудеться виставка сучасних українських митців, перформанс дитячої театральної студії, музична програма та панельна дискусія за участю першої німецької депутатки українського походження Лілії Усик. 

Біля Бранденбурзьких воріт присутні плестимуть маскувальну сітку та проведуть демонстрацію солідарності.

Завершить цей святковий день оркестр Mriya концертом «Звук Незалежності».

У Дюссельдорфі 24 серпня відбудуться мітинг і хода центром міста з нагоди Дня Незалежності України.

ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ

Українська громада ОАЕ запросила на відзначення Дня Незалежності в Абу-Дабі. У рамках святкування відбудеться низка заходів: виставка малюнків українських дітей «Мамо, я хочу миру», спільне виконання гімну, українські музичні виступи, мистецькі майстерні для дітей та дорослих «Кольори свободи» та «Поєднані синім і жовтим».

ПОЛЬЩА

На Замковій площі у Варшаві 24 серпня відбудеться святкування 33-ї річниці Незалежності України, програмою якого передбачено вручення нагород, благодійний ярмарок, музичний концерт та перформативні читання творів українських письменників.

У Вроцлаві 24 серпня проведуть святкову божественну літургію в греко-католицькій парафії Воздвиження Чесного Хреста, марш єдності й солідарності, вшанування пам’яті усіх, хто віддав своє життя за свободу України, а також фестиваль «Сковорода Фест».

У Гданську, біля пам’ятника Володимиру Великому, у суботу відбудуться урочистості та молебень за мир і перемогу України над агресором.

Після цього учасники вирушать Маршем незалежних до фонтана «Нептуна», де запланований концерт «Світло в боротьбі». Також буде проведено міжкультурний родинний фестиваль Dom / Дім.

Крім того, можна буде долучитися до плетіння маскувальних сіток для українських захисників.

У Кракові цього дня проведуть літургію та марш на підтримку України.

У Любліні, біля будівлі міської ратуші, відбудеться офіційне підняття прапорів та виконання національних гімнів України та Польщі, а також гімн Європейського Союзу. Після цього учасники розгорнуть 20-метровий українсько-польський стяг.

Також заплановано проведення на площі Леха Качинського інтеграційного фестивалю «Пізнай свого сусіда». У програмі – майстер-клас із петриківського розпису, польсько-український благодійний ярмарок, концерт, а також інші активності та розваги для усієї родини.

У Кошаліні організовують благодійний концерт «З Україною в серці», у якому візьмуть участь гурт Yagody (Україна), гурт Musicband ZaZhyve (Кошалін), хор «Майстерня пісні» (Кошалін), дитячі вокальні колективи з Кошаліна, солістка Daria Zarudna (Україна) та студентський танцювальний колектив «Студенти танцюють».

Виручені кошти спрямують на допомогу України. 

ПОРТУГАЛІЯ

У Лісабоні українців та друзів України запросили відзначити День Незалежності на Praça Marquês de Pombal.

«Ми збиратимемось о 17:00 на Praça Marquês de Pombal і вирушимо мирною ходою до Praça dos Restauradores, де відбудеться офіційна частина за участю португальських політиків, представників посольства України та українських активістів. Підготуйте вишиванки та інші елементи українського стилю для яскравого святкування», – повідомили у посольстві України.

РУМУНІЯ

З нагоди Дня Незалежності України 24 серпня 2024 року на площі біля Посольства України (бульвар Авіаторілор / вул. Модроган) відбудеться урочиста акція солідарності з Україною.

До участі в акції солідарності під гаслом #StandWithUkraine запрошено українців у Румунії, представників румунської влади, дипломатичний корпус, акредитований у Бухаресті, а також громадянське суспільство та ЗМІ.

США

У Чикаго святкування Дня Незалежності України проведуть 24 серпня під гаслом «Перемога України – перемога демократії».

Основна програма відбудеться на площі перед «Українським культурним осередком», після чого учасники святкування утворять Живий ланцюг уздовж Чикаго-авеню. Вечір завершиться в Українському культурному центрі благодійним вечором української музики, який організовує Help Heroes of Ukraine.

У Нью-Йорку Український біговий клуб запросив охочих на благодійний забіг у вишиванках до 33-ї річниці Незалежності України 24 серпня.

У Філадельфії святкування Дня Незалежності відбудеться 23 серпня поблизу мерії міста. На подію запрошують почесне консульство України у Філадельфії разом з Українською федерацією Америки, Менор-Коледж та Українською федеральною кредитною спілкою самопомочі.

Українці американського міста Буффало відзначать День Незалежності на Ніагарському водоспаді. Охочих просять брати зі собою українські прапори й одягати вишиванки.

У місті Трентоні (столиці штату Нью-Джерсі) до річниці Незалежності проведуть 25 серпня фестиваль, на відвідувачів якого чекають смачні українські страви та напої, жива музика, танці, розваги для дітей. Також будуть представлені товари від українських виробників.

ТУРЕЧЧИНА

Українська Спілка в Анкарі запросила на святкування Дня Незалежності України. 24 серпня ТЦ Атакулє відбудуться фотовиставка «Краса України» та концерт. Також буде проведено фотосесію, щоб зробити спільну світлину української громади в Анкарі.

Під час заходів відвідувачі ознайомляться з діяльністю спілки, зокрема роботою української дитячої студії і гуртків.

Організатори просять усіх одягти своє улюблене національне вбрання та долучитися разом із родиною та друзями до спільного святкування визначної для України дати.

УГОРЩИНА

У Будапешті відбудеться забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Також проведуть різноманітні майстеркласи для дітей, інтелектуальну вікторину про Україну, виступатимуть хор «Новус» і вихованці студії «Соломія».

Завершиться день ходою до посольства РФ, де учасники акції гучно висловлять однозначний протест жорстокому терористичному вторгненню Росії на територію України.

ФІНЛЯНДІЯ

Товариство українців у Фінляндії проведе 23 серпня у своєму центрі в Гельсінкі концерт з нагоди святкування Дня Незалежності України, у якому візьмуть участь українські та фінські артисти. Увесь дохід від квитків буде спрямовано на закупівлю медичних товарів для України.

24 серпня на Сенатській площі у фінській столиці відбудеться спеціальний захід, учасники якого заповнять площу соняшниками. «Соняшник, національна квітка України, буде символом нашого заходу. Ми закликаємо всіх приносити квіти з собою. Також буде можливість отримати соняшник на площі, зробивши пожертву на підтримку України», – повідомили організатори.

Очікуються привітання від фінського уряду, міністра навколишнього середовища та клімату Кая Мюкканена, посла України у Фінляндії Ольги Діброви, мера Юхани Вартіаінена.

Крім того, на присутніх чекають виступи хорових колективів «Переспів», «Калина» та дитячого хору «Ясні» Товариства українців у Фінляндії.

ЧОРНОГОРІЯ

Посольство України в Чорногорії разом з Українською асоціацією «Добра справа» запросили охочих на третій щорічний великий «Марш за Україну» у Подгориці.

Місце збору – посольство України в Чорногорії, місце закінчення маршу – Український центр у Подгориці.

ШВЕЦІЯ

Українців у Швеції запрошують на захід до Дня Незалежності України, який проходитиме у Стокгольмі 24 серпня.

Організаторами заходу виступили українські організації у Стокгольмі – Ukrainian Volunteer Hub Stockholm, STFU Tacticats, Nordic Ukraine Forum, Creative Studio Favorit, PLAST Sweden, Creative U Are, House of Ukraine, Kvartyrnyk, а також посольство України у Швеції.

У програмі святкувань – урочиста хода-марш під гаслом «Independence In My Heart» центром Стокгольма (16:00–17:00) та концерт і виступи на площі Sergels torg (17:00–19:00). Інші деталі організатори повідомлять згодом.

Також у Стокгольмі відбудеться автопробіг «За мир в Україні», приурочений до 33-ї річниці Дня Незалежності України.

ЯПОНІЯ

У місті Кіото, у Концертній залі музичної школи Хорікава, 24 серпня відбудеться культурна подія з нагоди 33-го Дня Незалежності України.

У програмі: ознайомлення з українською історією та сучасністю, виконання японських та українських пісень, виступи українських біженців та українців, які проживають у Японії.

***

33-тя річниця Незалежності України проходить під знаком протистояння російській агресії. Віримо, що наступного року цей день святкуватимемо в мирі – після здобуття перемоги над агресором. Сьогодні Україна бореться не лише за свою свободу та суверенітет, а й за майбутнє вільного світу. Ця війна згуртувала світове українство, а спільна віра в перемогу додає усім нам сил.

Андрій Петринський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-