Шестеро відомих поляків отримали нагороди за допомогу Україні

Шестеро відомих поляків отримали нагороди за допомогу Україні

Укрінформ
Шестеро відомих польок і поляків отримали спеціальні нагороди, які українська спільнота присвячує громадянам Польщі, які залучаються до допомоги Україні.

Вручення унікальних нагород (Stand With Ukraine Awards) відбулося на Замковій Площі у Варшаві під час святкування Дня Незалежності України, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми хочемо голосно подякувати. Хочемо, щоб кожен українець і українка почув імена, побачив обличчя людей, які висилали тони гуманітарної допомоги, рятували поранених воїнів, доставляли на фронт дрони і машини, допомагали створювати воєнні хаби, збирали докази російських воєнних злочинів” – зазначив під час цремонії нагородження ініціатор нагороди Stand With Ukraine Awards.

Нагороди мають символічну форму, всередині кожної є шматок знешкодженої російської зброї. Вони нагадують нам, що Україна, Польща і всі інші союзники захищають весь цивілізований світ і наші спільні цінності від зла, яким є Росія.

Унікальні статуетки вручаються вже другий рік поспіль, а цьогорічними лауреатками і лауреатами стали:

-       Єжи Кшановський (посмертно) - бізнесмен і філантроп, почесний Kонсул України з 2003 по 2021 рік, який за час свого перебування на посаді реалізував величезну кількість проєктів у сферах соціально-економічного життя України та Польщі.

-       Йоланта Кваснєвська – дружина екс-президента Польщі Александера Кваснєвського, польська юристка, громадська активістка та засновниця фонду «Порозуміння без бар'єрів», в межах якого надала допомоги у натуральній формі на суму близько 50 мільйонів доларів США біженцям з України.

-       Письменник і волонтер Щепан Твардох, який як волонтер зібрав для України 1 мільйон 462 тисячі злотих (380 тис. дол.) і возив на лінію фронту в гарячі точки автомобілі, безпілотники та обладнання.

-       Режисерка та сценаристка Ельвіра Нєвєра, авторка фільму «Синдром Гамлета» та засновниця асоціації EXISTENTIA, що надає допомогу Україні. Протягом двох з половиною років вона постачала гуманітарну допомогу, медичне обладнання, дрони та бронтехніку до близько 100 військових розділів.

-       Моніка Андрушевська - військова кореспондентка, репортерка, активістка за права людини в окупованому Криму та на Донбасі, що висвітлює війну в Україні з 2014 року. З 2022 збирає докази воєнних злочинів Росії у Центрі Лемкіна.

-       Матеуш Водзінський - волонтер, організатор найбільшої в Польщі приватної кампанії допомоги Україні «Terenówki na front» (Позашляховики на фронт). Передав на фронт понад 250 автомобілів.

Серед членів комісії з присвоєння нагороди є колишній посол України в Польщі Андрій Дещиця, українська акторка Римма Зюбіна, головний капелан Української Територіальної Оборони Сергій Дмітрієв, відома українська ветеранка Марія Берлінська та інші.

Нагородження Stand With Ukraine Awards відбулося в рамках акції підтримки України в День Незалежності України у Варшаві, організованої громадською ініціативою Євромайдан-Варшава та фундацією «Stand With Ukraine». Цьогорічна акція зібрала в центрі Варшави понад 30 тис людей.

Читайте також: У посольстві в Австрії провели інтерактивну читанку з Марко Терен

Нагадаємо, що лауреатами цієї премії у 2023 році стали відома польська тенісистка Іга Свьонтек, польський публіцист Славомір Сєраковські та польський бізнесмен і філантроп Рафал Бжоска.

Фото: Антоній Іванчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-