Швейцарія збереже статус захисту для українських біженців до березня 2026 року

Швейцарія збереже статус захисту для українських біженців до березня 2026 року

Укрінформ
Уряд Швейцарії вирішив не скасовувати тимчасовий статус захисту (Status S) для українців, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення Росії, до 4 березня 2026 року.

Про це повідомляється у пресрелізі Федеральної ради Швейцарії, передає Укрінформ.

«Очікується, що ситуація в Україні не зміниться в осяжному майбутньому. Тому на засіданні 4 вересня Федеральна рада вирішила не скасовувати статус захисту S для українських біженців до 4 березня 2026 року і продовжити до цього часу заходи підтримки цієї групи осіб», – йдеться в заяві.

Як зазначається, це рішення вносить ясність не лише для українських біженців, а й для кантонів, громад та роботодавців на наступні 18 місяців.

«З огляду на членство Швейцарії в Шенгенській зоні Федеральна рада вважає життєво важливою тісну координацію з ЄС, який 13 червня вирішив продовжити тимчасовий захист українських біженців до 4 березня 2026 року», – йдеться у повідомленні.

У зв'язку з агресивною війною Росії проти України Федеральна рада Швейцарії вирішила надати українським біженцям статус захисту S з 12 березня 2022 року. Він надається, доки людям загрожує серйозна загальна небезпека.

Станом на кінець серпня близько 66 тисяч українців мають статус захисту S у Швейцарії.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС активував механізм тимчасового захисту 4 березня 2022 року, невдовзі після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Механізм пропонує переміщеним українцям колективний захист і надає їм право на проживання, працевлаштування, житло, медичне обслуговування та освіту для їхніх дітей.

Нагадаємо, українці у Швейцарії зможуть здати зразки ДНК для пошуку зниклих безвісти родичів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-