Зміна суспільного ставлення до українців за кордоном спричиняє дії урядів щодо зменшення допомоги – експерт

Зміна суспільного ставлення до українців за кордоном спричиняє дії урядів щодо зменшення допомоги – експерт

Укрінформ
Поступова зміна ставлення до українських біженців серед громадян у країнах перебування спричиняє певні кроки урядів, спрямовані на зменшення або ускладнення отримання українцями відповідної допомоги.

Про це заявив політичний аналітик, кандидат філософських наук, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Валентин Гладких на пресконференції в Укрінформі на тему: «Повернення українців: як інтегрувати біженців та працювати з новою діаспорою».

Експерт зазначив, що суб'єктивним психологічним чинником, який впливатиме на рішення українців повертатися з-за кордону, є ставлення до них у країнах перебування. За його словами, дані стосовно цього є доволі обмеженими, але вони свідчать, що, з одного боку, ставлення до українських біженців принаймні в Європі є кращим, ніж ставлення європейців до біженців з інших держав, але водночас починають спостерігатися тенденції до його поступового погіршення.

Читайте також: Серед українців за кордоном треба проводити не лише соцопитування, а й глибинні дослідження настроїв

«Ми не можемо говорити про те, що воно кардинально змінилося, але те, що воно змінюється від повного сприйняття і схвалення до не те щоб втоми, але, в принципі, до дедалі більшого усвідомлення того, що, мабуть, українцям варто повертатися - якщо не зараз, то принаймні після завершення війни», – сказав Гладких.

Він додав, що в цьому плані дуже показовою є ситуація в Польщі, де перебуває найбільше українських біженців: 61% опитаних поляків хочуть, щоб українці повернулися додому після війни.

«Це при тому, що всім нам, і полякам також добре відомо, що присутність українців у вигляді додаткової робочої сили і створення додаткового попиту на внутрішньому ринку позитивно вплинуло щонайменше на економічні показники Польщі», - констатував експерт.

Гладких зазначив, що зміну ставлення фіксують не лише соціологи під час опитувань місцевого населення, її відчули й українці.

«Якщо впродовж першого року фактично ніхто з українців або мізерна кількість не відчували і не стикалися з негативним ставленням до себе, то наразі опитування, які проводилися у Польщі, Німеччині, Чехії, демонструють, що там ледь не чверть (українських біженців) уже стикалися з негативним ставленням до себе. Це разюча зміна», – зауважив він.

За його словами, поступова зміна ставлення до українських біженців серед громадян країн перебування не може не тягнути за собою і реакції з боку урядів.

«Ми вже спостерігаємо з боку урядових структур, як ті програми, які колись були спрямовані на підтримку українських біженців, поки що не те щоб згортаються, але змінюються, обговорюються, і, попри те, що в Європі схвалено рішення надавати право на тимчасовий прихисток до 2026 року, поступово в різних країнах відбуваються певні кроки, спрямовані на зменшення або ускладнення отримання українцями відповідної допомоги», – зазначив політичний аналітик.

Як повідомлялося, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія анонсував створення нової інституції в уряді. За його словами, вона має робочу назву – Міністерство повернення українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-