У СКУ наголосили на важливості законодавчих запобіжників щодо подвійного громадянства

У СКУ наголосили на важливості законодавчих запобіжників щодо подвійного громадянства

Укрінформ
Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод під час круглого столу «Множинне громадянство: можливості і ризики» заявив, що в питанні запровадження інституту подвійного громадянства в Україні важливо встановити законодавчі запобіжники.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

«Є багато прикладів у світі, де держави ефективно працюють із концепцією подвійного громадянства, і тут потрібно подивитися на приклади інших країн, як вони займаються питанням громадянства, наприклад, це Канада тощо», – заявив президент СКУ.

За його словами, «дуже принципово, щоб були запобіжники у законодавстві – щоб, перш за все, ми не допускали країн, які є противниками щодо України».

Ґрод також назвав принциповим складання особами, які подаються на подвійне громадянство, іспитів на знання мови, українознавство тощо.

Водночас заступниця голови Державної міграційної служби України Ірина Ковалевська зауважила, що внесені у ВР законопроєкти не передбачають зміни особливих умов набуття громадянства.

«Єдина відмінність... – що особа, яка буде набувати громадянства України, або українець, який буде набувати іноземного громадянства, не має виходити із громадянства своєї громадянської належності. Тобто, наприклад, з громадянства України або з громадянства тієї держави, яке він має», – зазначила Ковалевська.

За її словами, реформування цього інституту не обмежується одним законопроєктом про множинне громадянство.

«Це є комплекс законопроєктів, які будуть регулювати відносини у цій сфері. Законопроєкт про громадянство лише говорить про причини й умови, а інші законопроєкти є якраз запобіжниками, зокрема, щодо того, щоб не було допущено можливості для громадян з недружніх країн, щоб вони займали ті чи інші пости», – зазначила вона.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань прав людини підтримав законопроєкт про множинне громадянство, поданий Президентом Володимиром Зеленським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-