У Молдові на сьогодні налічується близько 300 тисяч українців

У Молдові на сьогодні налічується близько 300 тисяч українців

Укрінформ
На сьогодні кількість українців у Республіці Молдова становить близько 300 тисяч – це 10% населення країни, 123 тисяч з них – біженці.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив голова Національного конгресу українців у Молдові (НКУМ) Дмитро Лекарцев.

За його словами, на початку повномасштабного вторгнення Росії український кордон з Молдовою перетнули понад мільйон біженців.

«У лютому 2022 року ми створили Центр допомоги біженцям з України у Кишиневі,  який працював до лютого 2024 року та надав допомогу понад 20 тис. громадянам України. Евакуювали сім‘ї з гарячих точок Херсонської, Миколаївської та Одеської областей і допомагали їм з релокацією до Німеччини й Австрії, бо місць просто не вистачало. Автобуси курсували кожного дня, і такої кількості історій і зламаних доль вистачило б на цілий цикл книжок», – розповів голова НКУМ.

Дмитро Лекарцев зауважив, що бути біженцем – означає вимушено залишити оселю, це особиста трагедія. Навіть тепер, після декількох років, багато з них потребують уваги та допомоги, особливо в Молдові, де переважно живуть жінки з України з дітьми.

Нагадаємо, за даними опитування Міжнародної організації з міграції, цього року майже 60% українських біженців, які виїхали до Молдови, змогли знайти роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-