У Кишиневі відбувся масштабний форум Ukrainian Day in Moldova

У Кишиневі відбувся масштабний форум Ukrainian Day in Moldova

Фото
Укрінформ
У Кишиневі за організації Національного конгресу українців Молдови (НКУМ) відбувся масштабний щорічний форум Ukrainian Day in Moldova (UDM), присвячений євроінтеграції, зміцненню громад та освіті.

Про це Укрінформу повідомили в НКУМ.

Захід об'єднав членів парламенту й уряду, представників місій ООН, ЄС, а також міжнародних партнерів для обговорення стратегій у контексті викликів війни та спільних пріоритетів на шляху до європейської інтеграції. 

За повідомленням, з початку російського вторгнення в Україну українська громада в Молдові реалізувала 15 проєктів технічної допомоги, які охопили понад 54 000 біженців і громадян Молдови. 

Дискусії форуму були зосереджені на пошуку спільних рішень у сфері відновлення та зміцнення громад, забезпечення сталого розвитку України та Молдови, розвитку спільних проєктів і переходу від гуманітарної допомоги до довгострокових ініціатив на шляху до євроінтеграції. 

У рамках заходу було підписано 12 угод між мерами України та Молдови у рамках ініціативи ради мерів НКУМ. Також була презентована перша в Молдові шкільна освітня програма українською мовою, впроваджена НКУМ у співпраці з Міністерством освіти та досліджень РМ та міжнародними партнерами в гімназії ім. Т. Шевченка у Кишиневі. 

Міжнародні партнери підтвердили свою тверду підтримку і взяли на себе зобов’язання щодо додаткового фінансування для підтримки ініціатив протягом наступних двох років, зокрема для транскордонної співпраці між Україною та Молдовою, спрямованої на розвиток української освіти та підтримку підприємництва. 

Захід організовано НКУМ за підтримки Агентства міжетнічних відносин РМ, UNHCR Moldova, UNICEF Moldova, USAID, Intersos Moldova, European Union in the Republic of Moldova, Maib та Nova Poshta. 

Нагадаємо, 1 жовтня тимчасовий повірений у справах України в Республіці Молдова Наталія Сіренко разом з дипломатами провела зустріч з керівниками українських громадських організацій Молдови.

Фото: НКУМ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-