У Загребі діаспора провела «Дні української культури»

У Загребі діаспора провела «Дні української культури»

Фото
Укрінформ
У столиці Хорватії відбувся традиційний міжнародний дводенний культурний захід «Дні української культури Загреб 2024», організований місцевим Культурно-просвітницьким товариством «Кобзар».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова українського товариства Славко Бурда.

За його словами, у перший день у Школі туризму та гостинності в залі «Стара Загребська школа» відбулася презентація сьомої книжки «Українці Хорватії: матеріали та документи». Про видання розповіли автори, які спеціально приїхали з України, а деякі також виступили через платформу Zoom. Також виступив сам Славко Бурда – автор і редактор усіх семи книжок.

«Презентацію книги модерували доктор мистецтвознавства, професор Ганна Карась та доктор історичних наук Галина Саган, які також презентували свої праці, опубліковані у книзі, а потім у продовження двогодинної презентації книги презентували свої твори доктор мистецтвознавства, професор Віолетта Дутчак, старший викладач Богдан Парумба та доктор історичних наук професор Володимир Сергійчук, поетеса, журналіст і публіцист Анна Ліміч Войнорович і кандидат історичних наук Микола Нагірний та Марія Мартинюк, аспірантка кафедри української музики та народно-інструментального мистецтва.», – написав голова товариства «Кобзар».

Він зауважив, що на культурний захід завітали гості та члени українських організацій та установ з Хорватії, України, Словенії, Італії, Німеччини та Угорщини. Це другий великий захід нової української регіональної організації Альпи-Адрія.

Читайте також: У Загребі відкрили виставку українського народного мистецтва і творчості

Також, за словами Славка Бурди, після презентації книги відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку на вулиці Українській у Загребі. Прозвучали відповідні промови, хвилиною мовчання вшанували загиблих захисників і всіх жертв оборонної війни в Україні внаслідок російської агресії. Також відбулася коротка культурно-мистецька програма з виконанням пісень на слова Тараса Шевченка та декламуванням уривків з його поезій.

У другій половині дня відбулася лекція доктора професора Володимира Сергійчука на тему: «Московський геноцид українців упродовж останніх трьох і більше століть. Крок за кроком до перемоги, свободи та незалежності України».

Потім було проведено виставку образотворчих робіт художника Володимира Провчія з Рієки та графіки художниці Ірини Бондаренко з Харкова.

За повідомленням, увечері відбувся концерт пісні та музики, у якому взяли участь змішаний хор Кирило-Метода із Загреба, змішаний хор Культурного товариства «Київ-Любляна» з Любляни, солісти Олена Цигленяк і Таяна Седер, а також вокально-інструментальний ансамбль «Кобзар» із Загреба, Олена Серебрицька, Тетяна Савватєєва – вокальний дует «Вербена» з Любаляни, молодші дитячі колективи з Трієста, Удіне, Фріулі та Венеції, вокальний дует та соліст Валентин Маліков і солістка Вікторія Рудик з Товариства української культури Угорщини, солістка-вокалістка та бандуристка професор Віолетта Дутчак з Івано-Франківська, вокальна солістка Лися Королик Бойко з Італії, оперна солістка та співачка Юлія Мох з Мюнхена, Німеччина.

Читайте також: У Загребі відкрили Український дім

Наступного дня у церкві святих Кирила і Мефодія на Верхньому місті відбулася літургія і молитва за Україну та справедливий мир, а також молитва за загиблих захисників і всіх жертв розпочатої Росією війни в Україні. Після служби Божої був проведений півгодинний концерт духовної музики у виконанні солістки Лисі Королик Бойко та вокалістки, співачки, доктора, професора Віолетти Дутчак.

На завершення Орест Шургот, скрипаль, концертмейстер Загребської філармонії та професор скрипки Музичної академії в Загребі, виконав твори Йогана Себастьяна Баха.

Зібрання продовжилось у семінарійній залі, усіх присутніх привітали парох Ненад Краячич і вікарій Мирослав Барничко, а серед гостей виступили доктор, професор Галина Саган з Києва, президент Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) та заступник президента Світового конгресу українців (СКУ) Ярослава Хортяні, завідувач кафедри української мови та літератури філософського факультету Загребського університету Дарія Павлишин, а також Славко Бурда від імені та за дорученням УКПТ «Кобзар» з Загреба.

Нагадаємо, наприкінці вересня в Українському домі у місті Вуковар (Хорватія) відбулися «Дні української культури», організовані місцевим Українського культурно-просвітним товариством ім.Івана Франка.

Фото: Slavko Burda / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-