В Угорщині обрали очільницю Державного самоврядування українців

В Угорщині обрали очільницю Державного самоврядування українців

Укрінформ
Головою Державного самоврядування українців Угорщини стала очільниця Товариства «Нова Хвиля» Євгенія Єдлічка.

Про це повідомляється на сторінці самоврядування у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Як зазначається, 11 жовтня відбулося установче засідання Державного самоврядування українців Угорщини, яке «стало відправною точкою у роботі депутатів нового скликання на наступні п’ять років».

Більшість новообраного депутатського корпусу становлять депутати від Товариства «Нова Хвиля» у складі восьми осіб, крім того п’ять мандатів належать депутатами від коаліції Українська асоціація "Єдність" та Товариства української культури в Угорщині, ще двоє депутатів делеговані від Товариства українців області Чонград.

Одним з ключових моментів засідання стало виголошення депутатської присяги. «Усі обрані представники підтвердили свою відданість інтересам української громади та готовність працювати на благо українців, що проживають в Угорщині», - йдеться у повідомленні.

Депутати шляхом голосування прийняли зміни до статуту Державного самоврядування українців Угорщини та вирішили відмовитись від гонорарів до тих пір, поки не буде сплановано бюджет самоврядування, йдеться у дописі.

Крім того, на установчих зборах було обрано членів та голів комісій, які відповідатимуть за різні аспекти діяльності Державного самоврядування українців Угорщини, зокрема освіту, культуру, фінанси тощо. 

Таким чином, було створено чотири комісії, що «сприятимуть ефективному вирішенню актуальних питань української громади в Угорщині»: 

1. Фінансова комісія. Голова - Вікторія Бернат, члени комісії - Олександр Потапенко та Вікторія Петровська; 

2. Комісія з питань культури та ЗМІ. Голова: Ержебет Нінц, члени комісії - Каталін Чава, зовнішній член комісії - Віктор Сані; 

3. Комісія з питань релігії. Голова: Ірина Закар, члени комісії будуть обрані на найближчому засідання самоврядування;

4. Комісія з питань освіти та молоді. Голова - Юдіт Софілканич, члени комісії - Вікторія Бернат, зовнішній член комісії - Ярослава Лопіт. 

Також депутатським корпусом обрано заступницю голови самоврядування – нею стала Андріана Сарваш, та радників голови самоврядування. Радником у справах культури обрано Олександру Корманьош, у справах освіти – Ержебет Ладані.

Читайте також: В естонських школах навчаються майже 8 тисяч українських дітей

Як повідомляв Укрінформ, у Будапешті 31 серпня відкрили першу державну двомовну середню школу та гімназію для українських дітей.

Фото: Jedlicska Jevgenija - Ukrán Nemzetiségi Képviselő/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-