У Стамбулі глава УГКЦ відвідав могилу представника екзильного уряду УНР в Туреччині

У Стамбулі глава УГКЦ відвідав могилу представника екзильного уряду УНР в Туреччині

Укрінформ
Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав під час офіційного візиту до Стамбула для зустрічі з Вселенським Патріархом Варфоломієм відвідав на католицькому кладовищі могилу Володимира Мурського, представника екзильного уряду Української народної республіки в Туреччині (1929–1935).

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт УГКЦ.

Блаженніший Святослав помолився за упокій душі українського письменника, громадського діяча та дипломата.

«Візит глави УГКЦ на могилу Мурського став знаком вшанування діяльності українського дипломата за його діяльність на міжнародному рівні у тодішніх змаганнях українського народу за власну незалежність», – зауважили в УГКЦ.

Читайте також: Глава УГКЦ зустрівся на Фанарі із Варфоломієм - говорили про Україну

Володимир Мурський народився в 1888 р. на Галичині. В 1917-18 рр. активно пропагував національно-державну і культурну політику Української Центральної Ради, редагуючи разом з Іваном Липою часопис «Українське слово» в Одесі, а згодом – очолюючи департамент преси і пропаганди УНР. 

Працював радником посольства Української Народної Республіки у Стамбулі у 1918 році. В 1921 році Мурський разом зі своєю дружиною, перекладачем, Софією Мурською (донька Францішки Вольської) жили у Відні. Вона у 1918-1921 роках працювала в апараті Міністерства закордонних справ УНР. З 1921 по 1935 рік Мурський був представником екзильного уряду УНР у Туреччині.

У 1930 р. Володимор Мурський видав книжку турецькою мовою  Ukrayna ve İstiklal Mücahedeleri («Україна та її боротьба за незалежність»), з якою можна ознайомитися в Національній бібліотеці Туреччини в Анкарі.

Нагадаємо, вшанування пам’яті Володимира Мурського відбулося у Стамбулі в День Соборності України. Тоді працівники генконсульства України, українська громада та учні «Міжнародного ліцею ім. Тараса Шеченка» поклали квіти до місця поховання українського дипломата.

Фото: УГКЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-