Рекордний врожай-2018: прогнозисти його не чекали, а він – визрів!

Рекордний врожай-2018: прогнозисти його не чекали, а він – визрів!

Аналітика
Укрінформ
За всю історію незалежності України маємо історичний максимум — 66,4 млн тон! А все, дякуючи кукурудзі

Перш ніж подати на стіл міністру агрополітики Тарасу Кутовому довгоочікуваний прес-реліз з підсумками врожаю-2018, спеціалісти міністерства, певно, кілька разів перераховували цифри в папірцях — очам своїм не вірили. "З огляду на досить сприятливі погодні умови для пізніх ярих культур, наші обережні прогнози щодо рекордного урожаю за всю історію незалежності України починають справджуватися. На даний момент, коли збирання зернових ще триває, маємо більше 66 млн тон, що вже перевершує попередній найвищий показник 2016 року", - в результаті радісно звітував перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк. А точніше, за підсумками збирання з 96% площ на сьогодні в Україні намолочено 66,4 млн тон зернових та зернобобових. Та й урожайність порадувала — нині українські поля були дали 46,5 ц/га (проти 41 ц/га минулого року).

Дощів було мало, але йшли вони вдало

Особливість цьогорічного рекорду в тому, що його забезпечила кукурудза, врожай якої також очікується на рівні історичного максимуму - близько 34,8 млн тон при врожайності 76 ц/га (в 2017 р - 52 ц/га). Тож і прогноз обсягів майбутнього експорту оптимістичний — Україна зможе продати на зовнішніх ринках до 42 млн тон збіжжя.

Як зазначають аналітики інформаційного агентства АПК-Інформ, аграрії до останнього не вірили, що цього року вдасться отримати бодай хороший врожай, не кажучи вже про рекордний. Тривала посуха на початку вегетації культур та проливні дощі в період дозрівання викликали значні побоювання щодо врожайності та якісних характеристик зернових.

Зокрема, перша половина вегетації “рекордистки”-кукурудзи здебільшого проходила в посушливий період, з високими температурами. Це не дозволяло культурі набирати оптимальну вегетативну масу. Однак, на те вона й “небесна” канцелярія, щоб підносити людям несподівані сюрпризи. Наприкінці липня на початку серпня, пам’ятаємо, майже по всій території України пройшли благодатні дощі і агрономи нарешті зітхнули з полегшенням. Хоча не всі, бо в південних областях спостерігався дефіцит продуктивної вологи в грунті.

В результаті, збирання врожаю в таких регіонах почалося на тиждень раніше запланованого. Перший обмолот, як кажуть, врожайністю не вражав, далі — пішло краще. Особливо у тих, хто прогнозуючи посушливе літо, завбачливо зменшив норми висіву, що дозволило збільшити кількість вологи на кожну рослину. В результаті врожайність кукурудзи в окремих господарствах досягла 80-90 ц/га, а подекуди і вражаючих 100-110 ц/га.

В цілому ж, за словами аграріїв, зафіксовані в кінці вересня — на початку жовтня опади, істотно не вплинули на хід збиральної кампанії. “Агрометеорологічні умови середини жовтня були сприятливими для збирання урожаю пізніх культур, однак для росту і розвитку озимих культур вони дещо ускладнювалися внаслідок бездощової погоди, яка призвела до зниження рівня ґрунтової вологи ”, - підтвердили в прес-службі Укргідрометцентру.

Анна Таньска
Анна Таньска

При цьому час від часу з регіонів надходила інформація про те, що через істотний перепад температур восени залишалася підвищеною вологість повітря, і в окремих регіонах це трохи погіршило якість зерна. “В деяких областях України сільгоспвиробники почали збирати вологу кукурудзу і проби зерна з перших партій, нерідко показували наявність забруднення спорами грибів і їх мікотоксинів. При цьому варто підкреслити, що дані проблеми мали точковий характер і в міру просування збиральної кампанії ситуація з якістю кукурудзи поліпшувалася. Цьому сприяли посушливі погодні умови на тлі високих температур повітря”, - зазначила керівник відділу зернових ринків ІА “АПК-Інформ” Анна Таньска.

За словами її колеги аналітика зернових ринків Андрія Купченко, формування врожаю кукурудзи 2018 року забезпечив ряд несподіваних, але позитивних факторів. “Рясні опади в липні-серпні дозволили сформувати високий потенціал врожайності культури, а сприятлива осіння погода дозволила планомірно здійснювати збирання врожаю без істотних ризиків зриву кампанії та втрати якості зерна. В результаті у багатьох регіонах, особливо в зонах Лісостепу та Полісся, фіксуються рекордні показники врожайності. Станом на 15 листопада, згідно з оперативними даними, середня врожайність кукурудзи в Хмельницькій області досягла 113,6 ц / га, Вінницькій - 101,5 ц / га, Київської - 94,9 ц / га”, - повідомив Андрій Купченко.

Встигнути поперед китайців

Звісно, перші снігопади в північних регіонах можуть трохи сповільнити збиральну кампанію, але черговий рекорд виробництва кукурудзи в Україні вже зафіксовано, причому він на 33% більший від попереднього року.

Тепер українські експортери кукурудзи уважно приглядаються до свого головного конкурента - Китаю, де також прогнозується підвищення виробництва цієї культури одразу на 30 млн. тон. Саме китайська кукурудза може скласти конкуренцію українській у боротьбі за основний ринок збуту в ЄС. За підсумками першого місяця зернового маркетингового року 2018/2019 (починається в липні — Авт.) лідером з імпорту української кукурудзи є Іспанія (понад 20% всіх закупівель), а в ТОП-10 імпортерів входять ще шість європейських країн. Всього з України в напрямку ЄС в жовтні цього року було поставлено близько 970 тис. тон кукурудзи, що склало 77% від загального обсягу поставок на цей ринок. Таким чином спеціалісти переконані, що в структурі європейського імпорту українська кукурудза може зайняти левову частину.

Оксана ПоліщукКиїв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-