Рада затвердила нові правила маркування харчових продуктів
За ухвалення законопроекту №8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» у другому читанні та в цілому у четвер проголосували 231 народний депутат при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.
Закон встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов'язки операторів ринку з доведення цих даних до споживачів.
«Цей закон комплексно врегульовує усі питання, пов'язані з наданням споживачам інформації про харчові продукти. Він забороняє використовувати інформацію, що може ввести споживачів в оману. Зазначена заборона поширюється на рекламування та представлення харчових продуктів», - пояснив у доповіді голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Петро Юрчишин.
Так, законом забороняється приписувати харчовим продуктам лікувальні властивості. При цьому співавтор законопроекту підкреслив, що закон забезпечує надання точної, достовірної та зрозумілої пересічному громадянину інформації щодо харчових продуктів.
Ухвалений закон має на меті приведення українського законодавства у відповідність до Положення Регламенту Євросоюзу №1169 від 25 жовтня 2011 року щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.
«Від приведення законодавства України у відповідність нормам законодавства Євросоюзу щодо надання споживачам інформації про харчові продукти виграють всі гравці ринку харчових продуктів. Оператор ринку матиме уніфіковані правила щодо надання споживачу інформації стосовно харчових продуктів, що дозволить забезпечити правову визначеність і зменшити адміністративний тягар», - уточнив Юрчишин.
Законом також встановлюються вимоги до забезпечення розбірливості інформації про продукт. Наприклад, висота малих літер у тексті, яким надається обов'язкова інформація про харчовий продукт, має бути не меншою 1,2 мм. У разі використання упаковки або тари, площа найбільшої поверхні якої менша за 80 кв. см, висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 0,9 мм.
Також законом передбачено надання інформації про алергени, харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно, про використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії.
Окрім того, закон зобов'язує операторів ринку надавати споживачам інформацію й щодо того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню. При цьому, назва таких продуктів має обов'язково включати слово «розморожений».
Закон передбачає, що у разі використання в ковбасах і сосисках неїстівних оболонок надання інформації про це є обов'язковим. Також при маркуванні продуктів відтепер варто надавати дані про речовини та інгредієнти, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.
Інформація про харчові продукти, згідно з ухваленим законом, має надаватися на упаковці державною мовою. Водночас оператори ринку харчових продуктів, винні у порушенні вимог цього закону, несуть відповідальність відповідно до закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин». Так, надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про нього, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, а на фізичних осіб-підприємців - у розмірі 10 мінімальних зарплат. За введення споживачів в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, штраф становить 30 мінімальних заробітних плат для юридичних осіб і 20 - для фізосіб-підприємців.
При цьому, реалізація продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрозу для життя, здоров'я людини або тварини, каратиметься штрафом у розмірі 5 мінімальних зарплат для юридичних осіб і в розмірі 3 мінімальних заробітних плат у випадку ФОПів.
Як повідомляв Укрінформ, законопроект №8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» було ухвалено у першому читанні 10 липня.