Вирощування конопель може стати перспективним шляхом розвитку для фермерів - експерт
Саме про це йшлося під час конференції «Український трав'яний агробізнес», яка відбулася в Миколаєві за сприяння Фонду Ласка та Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Вже певний час в усьому світі спостерігається значний ріст попиту на продукцію з технічних конопель. В Європі її площі останнім часом зросли в декілька разів. В Україні також намітився певний прогрес у цьому напрямку, адже тут зосереджений чималий потенціал для вирощування цієї культури, зокрема і на Миколаївщині. Ще 20 років тому тут, як і інших регіонах України, вирощували великі обсяги цієї культури. Потім цей процес різко скоротився, а сьогодні ми знову відновлюємо виробництво технічних конопель», - розповів директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України Віктор Кабанець.
За його словами, в 2011 році в Україні лише два суб’єкти сільськогосподарської діяльності сіяли коноплю – на Сумщині та Волині. Адже після кампанії по боротьбі з вирощуванням нарковмісних культур, її площі різко скоротилися через те, що охорона плантацій у структурі собівартості вирощування посідала 30 відсотків.
Але з 2012 року після виходу постанови Кабміну про сприйняття коноплі як звичайної сільськогосподарської культури, ситуація змінилася. Дедалі більше сільгоспвиробників почали звертати увагу на цю культуру. Єдиною проблемою залишилося те, що для її вирощування потрібна відповідна ліцензія. Але, на думку фахівців, проблем з її отриманням на сьогодні немає. Отож вирощування технічних конопель наразі може стати саме тим трампліном, який забезпечить успішний старт для подальшого розвитку малим та середнім фермерським господарствам. Це лише питання часу і зацікавленості.
В Україні на цей час вже налічується порядка 4-4,5 тисяч га конопель, причому в різних областях і ця цифра постійно збільшується.
«Сьогодні виробники мають усі можливості для її вирощування, і попит на неї зростає. Адже з неї виготовляють ліки, продукти харчування, будматеріали, текстиль, одяг, взуття та багато чого іншого. Причому все це стає дедалі популярнішим в країнах Європи. Це екологічно чистий продукт, натуральний, безпечний, має високі споживчі та лікувальні цінності. Але ринок на сьогодні ще обмежений, отож українським аграріям є куди рухатися», - впевнений Кабанець.
Сьогодні більшу половину вирощеної в Україні технічної коноплі експортують за кордон. Зокрема, в Китай, Польщу, Нідерланди та інші країни світу.
Що стосується українського споживача, то наразі доступність продукції з конопель для пересічного громадянина залишається досить обмеженою саме через її вартість. Скажімо, ціна на конопляну олію в десять разів вища, аніж на соняшникову. Але ж йдеться про зовсім інший рівень якості цього продукту.
На сьогодні також стає популярним взуття та одяг з конопель, яке вже виробляють на Житомирщині та в Києві. А ще це чудова сировина для виробництва протеїнів, ліків, будматеріалів тощо.