Експорт українського цукру скоротився на 27%
Про це повідомляє пресслужба Національної асоціації цукровиків “Укрцукор” за підсумками 2018/2019 маркетингового року (МР), що завершився у серпні.
“За 2018-2019 МР (вересень-серпень) українські виробники експортували 409,8 тис. тонн цукру на суму 144,3 млн дол. Це майже на 27% менше, ніж минулого року, – 564,0 тис. тонн”, - ідеться у повідомленні.
Зазначається, що зміни відбулися і в географії експорту.
“У 2018-2019 МР, що завершився в серпні, ми можемо відзначити деяку зміну географії поставок. Хоча лідером імпорту у нас залишається Узбекистан, відвантаження в цю країну суттєво зменшились - з 210 до 96 тис. тонн. На друге місце піднявся Азербайджан (74 тис. тонн), який посідав 3-тє місце в попередньому сезоні (43 тис. тонн), а на третьому місці розмістився Таджикистан (36 тис. тонн в 2018/2019 МР проти 16 тис. тонн в 2017/2018 МР, 9-те місце)”, - прокоментувала заступник голови правління НАЦУ “Укрцукор” Руслана Яненко.
Вона відзначила, що частка поставок до Узбекистану в загальному обсязі експорту зменшилась із 37% в 2017/2018 МР до 24% в 2018/2019 МР. Причинами скорочення відвантажень, на її думку, є зміна податкової політики в Узбекистані, а також велика кількість логістичних проблем.
“Окремо слід відзначити збільшення поставок до Ізраїлю та Лівії, які посіли сьоме та восьме місця в загальному рейтингу імпортерів та намагання українських цукровиків максимально диверсифікувати напрямки експорту”, - підсумувала експерт.
Щодо наступного сезону, експерт акцентувала увагу на очікуваному підвищенні цін на цукор на Лондонській біржі, що, безумовно, позначиться і на внутрішньому ринку. Ще одним фактором подорожчання є світовий дефіцит та скорочення виробництва цукру в Україні.
“Серйозним конкурентом у наступному сезоні може стати Росія, яка очікує перевиробництво солодкого піску. Відповідно, боротьба за ринки Середньої Азії буде більш запеклою”, - пояснила Яненко.
За оцінками аналітичного відділу НАЦУ “Укрцукор”, експорт цукру в 2019/2020 МР становитиме орієнтовно 300 тис. тонн.
Як повідомлялося, станом на 3 жовтня цього року 27 цукрових заводів виготовили 269,3 тис. тонн цукру і переробили 1,96 млн тонн цукрових буряків.