У НБУ розкритикували плани законодавчого регулювання міжбанківських комісій

У НБУ розкритикували плани законодавчого регулювання міжбанківських комісій

Укрінформ
Пропозиції про законодавче обмеження комісій за використання платіжних карток при оплаті товарів і послуг відкинуть фінансову систему країни на 10 років назад.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час спільного онлайн-брифінгу Національного банку та учасників платіжного ринку, присвяченого питанням законодавчого врегулювання зниження ставок комісії інтерчейндж та винагороди за еквайринг, попередив заступник голови правління НБУ Олексій Шабан.

За його словами, Національний банк разом з учасниками фінансового ринку тривалий час працює над формуванням в Україні культури безготівкових розрахунків, і вигоди від побудови безготівкової економіки очевидні: зниження обсягів “тінізації”, додаткові кошти для розвитку реального сектору, збільшення доходів державного бюджету від оподаткування.

“Ми розповідали українцям про переваги, доводили на прикладах, чому безготівково сплачувати простіше та вигідніше. Й це дало свої плоди. Якщо 10 років тому люди знімали майже усі гроші з карток через банкомати, то зараз вони віддають перевагу безготівковим розрахункам. І цьому сприяло активне розширення платіжної інфраструктури”, - розповів банкір.

Зараз в Україні 375 тис. платіжних терміналів, встановлених банками на підприємствах торгівлі. За десять років їх кількість зросла уп’ятеро. Хоча й це — доволі скромний показник порівняно з європейським. За даними Шабана, якщо в ЄС на одну тисячу громадян припадає 33 термінали, то в Україні — лише 9.

Неринкове втручання в цю сферу, на думку заступника голови Нацбанку, лише погіршить ситуацію.

“Повернення на 10 років у минуле держава не може допустити. Регулювати те, що має регулюватися виключно ринковими методами, небезпечно. Ми наголошуємо на важливості збереження виключно ринкових підходів до регулювання фінансового ринку. Адже ухвалення незбалансованого рішення у цьому питанні може мати негативні наслідки для розвитку платіжного ринку та безготівкових розрахунків у цілому”, - сказав Шабан.

Він закликав усі зацікавлені сторони знайти компроміс і досягти рішення, спрямованого на збереження фінансової стабільності й захист інтересів українців.

Читайте також: НБУ працює над посиленням інституційної незалежності регулятора – Шевченко

Інтерчейндж – комісія, яку банк, що обслуговує торговельну точку, перераховує банкам-емітентам платіжних карток, якими оплачувалися покупки — товари і послуги. Винагорода за еквайринг — комісійна винагорода, що сплачується банку-еквайру (власникові обладнання для зчитування карток) за адміністрування операцій з оплати товарів і послуг.

Група депутатів із фракції "Слуга народу" ініціювала внесення до проєкту Закону “Про платіжні послуги” (№ 4364) положень про обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж та винагороди за еквайринг. Нині документ готують до другого читання. У першому читанні парламент ухвалив його 19 лютого.

Таку ініціативу пояснюють необхідністю приведення розміру комісійних винагород у відповідність до норм Євросоюзу. Адже, за європейським законодавством, комісія не може перевищувати 0,2%. В Україні ж цей показник становить у середньому 1,5%. Що, поміж іншого, призводить до подорожчання товарів і послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-