Механізм зарахування акцизу на тютюн до бюджетів громад планують змінити

Механізм зарахування акцизу на тютюн до бюджетів громад планують змінити

Укрінформ
Механізм зарахування акцизу на тютюн до місцевих бюджетів планують змінити, а не вилучати з дохідної частини.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів голова підкомітету Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народний депутат Віталій Безгін (фракція "Слуга народу").

"Думаю, що у громад не заберуть цей акциз, бо коли голосували у першому читанні за законопроєкт № 5600 ( «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» - ред.), то одна з ключових умов від нашого Комітету була, що треба шукати компромісний варіант у цьому питанні", - сказав Безгін.

Він нагадав, що законопроєкт голови фракції "Слуги народу" Давида Арахамії №5719 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів» передбачає зміну механізму зарахування та розподілу надходжень акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування.

законопроєкті пропонується зобов’язати Державну податкову службу щомісячно розраховувати частки для зарахування до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на основі даних реєстраторів розрахункових операцій. Також у законопроєкті пропонується зобов’язати Казначейство зарахувати акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів до відповідних бюджетів місцевого самоврядування пропорційно до часток в автоматичному режимі", - пояснив Безгін.

За його словами, такий інструмент погоджують через комунікацію з місцевим самоврядуванням. "Цей законопроєкт вдосконалимо, механізм зарахування акцизного податку на тютюн стане також більш прозорим, і від того зросте кількість надходжень до місцевих бюджетів", - наголосив депутат.

Безгін пояснив, що у ВР планують спочатку ухвалити законопроєкт Арахамії, а після цього розглядати зміни до Податкового кодексу. На його думку, це модель, яка може всіх влаштувати, передусім місцеве самоврядування.

Читайте також: Мінфін цьогоріч планує представити законопроєкт про непрямі методи визначення доходів

Як повідомлялося, у липні Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». В Асоціації міст України заявили, що цей законопроєкт містить ефективні інструменти для забезпечення зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів, але норми щодо вилучення акцизу на тютюн із надходжень до бюджетів громад заважають місцевому самоврядуванню підтримати такий проєкт.

Триває підготовка законопроєкту до другого читання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-