Виробникам продуктів здорового харчування планують збільшити держдопомогу - Висоцький
Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час публічного обговорення на тему: «Роль збалансованого харчування в сучасній продовольчій системі України».
«Цього року, формуючи бюджетні запити, ми запропонували збільшити програму пільгового кредитування малих фермерів з 500 тис. грн до 1 млн грн терміном на 10 років, а раніше було на 5 років. Це стосується виробництва продукції, яка потрапляє у перелік цілей продовольчої безпеки. Це може бути і купівля землі, і придбання агрообладнання та технологій. Важливо, що ми робимо фокус на тому, що нішу буде обирати фермер в різноманітних напрямах, де можна виробляти продукти для здорового харчування», - сказав Висоцький.
«Тут треба створити умови, щоб виробник міг швидко реагувати на ринкові запити, серед яких сьогодні дуже популярна ніша органічної продукції, як рослинництва, так і тваринництва. Мати бажання вкладатись в ці ніші, мати доступний фінансовий ресурс, щоб зі своїм продуктом виходити на внутрішній ринок, і навіть на експорт», - запевнив заступник міністра.
Тож урядовець акцентував увагу на перспективах вирощування в Україні органічної продукції, яка на сьогодні вже має сталий експортний і внутрішній ринок.
«Наприклад, шкільне харчування - правильна ініціатива, багато що зроблено. Наша основна ціль - допомогти малим сільгоспвиробникам долучитися до цієї системи. Тому що ми розуміємо, що субвенція в 1 млрд грн, спрямований урядом на оновлення обладнання у шкільних їдальнях, дозволить організувати сучасну інфраструктуру, і тоді виникне питання постачання відповідної продукції в освітні заклади. Тут важливо постачати дійсно безпечну продукцію, яка буде враховувати усі вимоги до здорової їжі. Якщо надходитиме не та продукція, не відповідної якості, то дива в системі шкільного харчування не станеться. Ми будемо робити наголос на цьому аспекті», - підкреслив Висоцький.
За його словами, світовий тренд на здорову різноманітну їжу набирає обертів і смаки українського споживача також будуть постійно змінюватися в цьому напрямі й завдання Міністерства - створити в Україні умови для широкого виробництва доступних та якісних продуктів.
Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на засіданні 3 березня 2021 року розглянув та підтримав напрями державної підтримки сільгоспвиробників у 2021 році, запропоновані Мінекономіки разом із профільними асоціаціями.
Крім основних програм підтримки, передбачається низка нових програм із бюджетом в 500 млн грн, зокрема нішеві культури.
Фото: Latifundist