В Україні пропонують створити лабораторію для перевірки якості вина

В Україні пропонують створити лабораторію для перевірки якості вина

Укрінформ
Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів пропонує створити лабораторію для проведення аналізу якості виноробної продукції оскільки інших можливостей, щоб прибрати з полиць неякісні вина сумнівного походження, на сьогодні немає.

Про це в Укрінформі заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час пресконференції «Ситуація на українському ринку вина. Результати засідання Дегустаційної комісії».

"Для того, щоб прибрати з полиць магазинів неякісні вина сумнівного походження, потрібно мати можливість для широкого виявлення. Тож, Держпродспоживслужба пропонує створити лабораторію з проведення аналізу за якістю виноробної продукції. Ядерно-магнітний резонансний спектрометр для цієї лабораторії буде передбачено в плані закупівель відомства", - сказала Магалецька.

За її словами, лабораторія може бути створена на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, для чого необхідно закупити відповідне обладнання, або така лабораторія може бути створена бізнесом й акредитована за встановленою процедурою.

Магалецька зауважила, що проблема фальсифікації виноробної продукції існує не лише в Україні.

Читайте також: Уряд підтримав національних виноградарів та виноробів

“Скандал з фальсифікацією вина, яке йде на експорт, в тому числі у Східну Європу, відбувається в такій країні як Італія. Один з найбільш відомих прикладів - це затримання поліцейськими цієї країни організованої групи, які підробляли і відправляли на експорт тосканські вина дуже відомої марки. І, на жаль, сума операцій була на рівні 400 тис. євро на місяць”, - розповіла керівник відомства.

Магалецька закликала споживачів проявляти пильну увагу до якості продукції, купувати вино в офіційних торговельних мережах, звертати увагу на маркування і в разі сумнівів щодо якості продукції звертатися по допомогу до Держпродспоживслужби.

Дегустація з визначення органолептичної оцінки якості виноробної продукції була організована Укрвинпромом спільно з Держпродспоживслужбою, за участю представників АМКУ, ДПС, Мінагрополітики, Мінекономіки та Асоціації сомельє України.

Під час дегустації було випробувано понад 400 зразків виноробної продукції вітчизняного та імпортного походження, закупленої комісійно у торговельних мережах України.

Читайте також: Карло Шош, закарпатський винороб у п'ятому коліні

За результатами засідання Дегустаційної комісії визначено виноробну продукцію, яка характеризується низькою якістю, порушенням правил маркування тощо, що вводить в оману споживачів. Також було визначено найкращу виноробну продукцію вітчизняного походження, зокрема, тихе та ігристе вино, коньяк України як номінанти всеукраїнського виноробного конкурсу Professional Choice Award 2021.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-