МВФ прогнозує у 2022 році повільне відновлення світової економіки

МВФ прогнозує у 2022 році повільне відновлення світової економіки

Укрінформ
Відновлення світової економіки в цілому та економік окремих країн у 2022 році буде продовжуватися, але повільними темпами, зокрема через пандемію.

Про це сказала глава МВФ Крісталіна Георгієва на панелі «Глобальна економічна перспектива» в рамках Всесвітнього економічного форумі в Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На її переконання, у прийнятті рішень, які впливають на економічну ситуацію, країни повинні бути гнучкішими і не діяти за універсальними алгоритмами.

«У 2022 році буде багато перешкод: інфляція, продовження пандемії та високий рівень держборгу. Які наші очікування? Припускаємо, що відновлення продовжиться, але буде проходити повільнішими темпами, що частково пов'язано з новим зростанням захворюваності. Також зростає інфляція, а держборг досяг рекордного показника 226 трлн», - сказала Георгієва.

За її словами, ще одна складність на поточний рік - це необхідність діяти гнучко, не беручи за основу вже напрацьовані шаблони, а спираючись на конкретні дані.

Читайте також: Світовий банк погіршив прогноз глобального зростання економіки на 2022 рік

«У 2020 році практично у всіх країнах вживалися подібні політичні заходи, оскільки ми всі стикалися з аналогічною ситуацією, бо економіки наших країн перестали зростати. Нині ж ситуація виглядає по-різному в різних країнах. Тому немає готових, однакових, універсальних для всіх країн рішень. Тому ще найближчий рік буде непростим», - сказала очільниця МВФ.

Щодо високого рівня інфляції, то Георгієва зазначила, що в першу чергу важливо зрозуміти її причини.

«Необхідно зробити аналіз та чіткі висновки. У цьому відповідальність не лише на центральних банках. Існує кілька причин високого рівня інфляції: попит зростає стрімкими темпами, а пропозиція від попиту відстає. Окрім того, дуже часто постачання дає збої, у т.ч. через пандемію. Тому й пропозиція страждає. Зростають ціни на продовольство, що зумовлено змінами клімату та зростанням цін на енергоносії. Тут багато факторів впливу, у т.ч. геополітична напруга», - сказала Георгієва.

Читайте також: Пандемія COVID-19 суттєво сповільнила зростання світової економіки

Серед інших негативних явищ, спровокованих пандемією, що впливають на світову економіку, вона також назвала зміни на ринку праці.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Німеччина закликала міжнародних донорів, у тому числі з приватного сектора, посилити фінансування глобальної кампанії з вакцинації та більше інвестувати в енергетичну інфраструктуру

Всесвітній економічний форум у Давосі проходить цього року у віртуальному форматі з 17 до 21 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-