Агресія рф проти України загрожує «голодними бунтами» в багатьох країнах – експерт

Агресія рф проти України загрожує «голодними бунтами» в багатьох країнах – експерт

Укрінформ
Агресія російської федерації проти України може негативно вплинути на процес забезпечення продовольством іноземних країн та подекуди призвести до «голодних бунтів» 

Про це сказала в коментарі Укрінформу заступник генерального директора ProAgro Group Марія Колесник.

За її словами, основною сільськогосподарською продукцією Україна зможе забезпечити себе щонайменше на рік, а за деякими позиціями – й набагато довше. Водночас ситуація з іншими країнами виглядає не дуже оптимістично.

“Питання, радше, щодо експорту, а також – про те, що робитиме світ. Бо Україна відносно мало споживає всередині країни. Більшість нашої аграрної продукції (передовсім, зерна, олійних) іде на зовнішні ринки. Тому саме світ має перейматися тим, що через путінську агресію значної частини продовольства з України він не отримає. І що тоді їстимуть (умовно кажучи) Туніс, Єгипет, Бангладеш – питання відкрите”, - наголошує Колесник.

Вона припускає, що ціни на продовольство наприкінці року зростуть; насувається глобальна продовольча криза, яка може призвести до дестабілізації на значних територіях по всьому світу.

“Бо коли починається голод, людей не цікавить, чому так сталося – їх цікавить, як жити? Відповідно, починаються голодні бунти. Чи вдасться уникнути таких сценаріїв цього року, спрогнозувати складно. Адже Україна й росія є одними з найбільших постачальників продовольства у світі”, - резюмує Колесник. 

Як повідомлялося, за підрахунками фахівців, Україна забезпечує продовольством понад 400 мільйонів людей по всьому світу. Наша країна входить до п’ятірки провідних експортерів зернових і зернобобових.

Важливість ролі України особливо виявилася під час пандемії COVID-19, коли зруйновано глобальні ланцюги постачання товарів. Україна продовжила виконувати свої зобов'язання та істотно сприяла продовольчій безпеці своїх партнерів на Близькому Сході, в Європі, Південно-Східній Азії та в Північній Африці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-