росія має заплатити за те, що зробила в Україні - Домбровскіс

росія має заплатити за те, що зробила в Україні - Домбровскіс

Укрінформ
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що зараз країни світу шукають спосіб домогтися того, аби росія заплатила за збитки, завдані Україні під час війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на інтерв'ю політика латвійському TV.

Зараз ЄС та інші країни світу активно планують допомогу Україні, щоб вона пережила війну - і потім відновилася. Потреби України величезні: щоб вижити – понад 5 млрд доларів щомісяця.

"Це сума, яка потрібна, щоб забезпечити більш-менш нормальне функціонування держави - наскільки в умовах війни можливо, щоб фінансувати основні функції держави, щоб можна було платити зарплати, пенсії тощо", - пояснив Домбровскіс.

Читайте також: Заморожені російські активи можна використати як репарації для України - Марченко

За його словами, у короткостроковій перспективі це можна вирішити, але не в довгостроковій. Ще й тому важливо добитися, щоб війна закінчилася якнайшвидше.

«Наслідки війни для економіки України є руйнівними. За оцінкою Світового банку, українська економіка цього року зменшиться на 45%. Ми також бачимо масштабне спустошення, якого російська армія завдала і українській інфраструктурі, і виробничій галузі, і житловим кварталам. Зрозуміло, що потреба у фінансуванні дуже велика», — сказав віцепрезидент Єврокомісії.

За словами української сторони, на відновлення країни потрібно 600 млрд доларів. Зараз ЄС створює солідарний трастовий фонд для цього — і запрошує інших донорів доєднатися.

«Наразі, звичайно, важко дати якісь точні оцінки, але ясно: це суми, які оцінюються в кілька сотень мільярдів євро. Саме так — нещодавно була оцінка в 500 млрд євро, що може дорівнювати 600 млрд доларів. Але проблема в тому, що наразі немає точного обсягу, і руйнування щодня тривають», - констатував Домбровскіс.

Читайте також: План економічного відродження України вже у Зеленського на столі - ОП

При цьому зараз активно обговорюється питання, як добитися того, щоб за руйнування в Україні заплатила росія. Зокрема, за словами Домбровскіса, зараз оцінюються юридичні можливості того, щоб направити заморожені російські активи, зокрема Центробанку рф, на відновлення України.

«Заморожування активів щодня триватиме. Ця сума на сьогодні, якщо не помиляюся, в Європейському Союзі була близько 29 млрд євро. Вже зараз у Європейській комісії діє спеціальна робоча група: вона займається питанням, як забезпечити заморожування цих активів — та їх потенційну конфіскацію», — резюмував Домбровскіс.

Зокрема, ці кошти можна було б використати на підтримку українських військових біженців.

Читайте також: В Україні зруйновані війною вже 200 об’єктів культурної спадщини

Нагадаємо: 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ чинять ефективний опір російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-