Міненерго: маємо готуватися до різних сценаріїв наступного опалювального періоду

Міненерго: маємо готуватися до різних сценаріїв наступного опалювального періоду

Укрінформ
Україна має готуватися до всіх можливих сценаріїв проходження наступного осінньо-зимового періоду на тлі військової агресії російської федерації проти нашої держави.

Про це заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко за підсумками засідання комісії з ремонтів об’єктів генерації, передає Укрінформ із посиланням на Міненерго

«Ми маємо брати до уваги підступність ворога, зусилля якого спрямовані на знищення нашої енергосистеми. Енергетичний фронт знаходиться на вістрі війни росії як проти України, так і проти Європи. Ціни на енергоресурси на світових ринках стабільно високі. Тому, крім вчасного виконання ремонтної кампанії, маємо бути готові до оперативного реагування та нестандартних підходів, як це було минулого опалювального сезону», - зазначив він.

Власенко уточнив, що Міненерго разом з провідними учасниками ринку вже напрацьовує комплекс заходів для підтримки фізичного та паливного балансування енергосистеми і фінансової стабілізації генеруючих підприємств.

У міністерстві нагадали, що в умовах повномасштабного воєнного вторгнення під час проходження минулого опалювального сезону не було допущено жодних віялових відключень електроенергії: спеціальний гнучкий механізм балансування системи дозволив підтримувати генерацію в тих вузлах, де це було потрібно у найкритичніші моменти.

Читайте також: Україна адаптується до нових реалій постачання нафтопродуктів - Герус

Зокрема, згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» № 298 від 16 березня 2022 р., прийнято рішення постачати газ за пільговою ціною на вугільні ТЕС і ТЕЦ, куди через активні бойові дії була повністю заблокована доставка вугілля. Протягом березня-квітня газ в межах ПСО постачався на Зміївську, Вуглегірську, Запорізьку, Слов’янську ТЕС, а також на Київські ТЕЦ- 5 та ТЕЦ – 6, Харківську ТЕЦ-5, Чернігівську ТЕЦ, Сумську ТЕЦ, Миколаївську ТЕЦ, Херсонську ТЕЦ.

6 травня НКРЕКП продовжило дію спеціальної послуги для ТЕС і ТЕЦ, які працюють на газі й роботи яких потребує енергосистема. Таким чином підприємствам компенсується зростання ціни для забезпечення рентабельності роботи.

Як повідомлялось, Україна має намір знижувати споживання газу до рівня власного видобутку і продовжувати перехід на безвуглецеву енергію. 

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-