Держатомрегулювання розглядає можливість зупинки ЗАЕС, але цей варіант не в пріоритеті

Держатомрегулювання розглядає можливість зупинки ЗАЕС, але цей варіант не в пріоритеті

Укрінформ
У разі виникнення потреби у зупинці Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) енергоблок №6 буде зупинено, однак у Держатомрегулюванні не розглядають це як пріоритетний сценарій.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в. о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков на брифінгу.

"Дійсно, розглядається варіант зупинки станції. Якщо виникнуть умови, які потребуватимуть зупинки станції, то енергоблок №6 буде зупинено", - сказав Коріков.

За його словами, якщо надалі ЗАЕС не відновить зовнішнього живлення, доведеться вмикати резервні дизельні генератори.

"Запаси дизельного пального в умовах війни складно поповнювати", - зауважив Коріков.

Він повідомив, що у випадку ввімкнення генераторів ЗАЕС необхідно використовувати 4 цистерни дизелю на добу. За словами Корікова, вичерпання запасів пального може призвести до аварії із викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

У пресслужбі Держатомрегулювання повідомили Укрінформу, що регулятор вивчає всі можливі варіанти та конфігурації роботи енергоблоків ЗАЕС. Серед таких варіантів є і повна зупинка енергоблоків.

"Однак, ці слова не потрібно розуміти, що зупинка всіх реакторів є пріоритетним і головним сценарієм дій, які можливі найближчим часом. ДІЯРУ вивчає всі потенційні варіанти, однак, очевидно, не всі вони будуть застосовані", - прокоментували в ДІЯРУ.

У регуляторі наголосили, що повна зупинка енергоблоків ЗАЕС в окупації, в умовах воєнних дій з небезпекою фактично втратити електроживлення власних потреб станції не є пріоритетним варіантом, як це трактують ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, зараз Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії.

Через спричинену російськими обстрілами пожежу 5 вересня вимкнулася остання лінія електропередачі, що з'єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України; розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби станції.

Читайте також: На Запорізькій АЕС залишилися два представники МАГАТЕЕнергоатом

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-