Про продовження обмежень на агроімпорт з України говорити зарано - Єврокомісія

Про продовження обмежень на агроімпорт з України говорити зарано - Єврокомісія

Укрінформ
Наразі зарано говорити про необхідність продовження після 15 вересня дії превентивних заходів проти імпорту сільськогосподарської продукції з України, що нині поширюються на п’ять країн-членів ЄС.

Про це у Брюсселі на брифінгу для преси у четвер повідомив речник Європейської комісії Балаш Уйварі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі будь-які заклики до продовження превентивних заходів після 15 вересня, з нашої точки зору, є передчасними. Ми вважаємо, що треба дати час платформі для роботи", - заявив речник.

Уйварі додав, що спеціальна координаційна платформа, на якій обговорюється це питання і яка включає Україну та п’ять її країн-сусідів, а також Молдову, провела у четвер вже шосту зустріч. "Ми працюємо над підсумками, якими зможемо поділитися з вами дуже скоро", - додав він.

За словами речника, у рамках роботи платформи вже вдалося досягти "деякі хороші початкові результати" – починаючи від поглиблення довіри та обміну інформацією і закінчуючи розробкою та реалізацією конкретних заходів для усунення логістичних вузьких місць та збільшення пропускної спроможності, особливо через Дунайський маршрут, а також через Балтійський та Адріатичний коридори.

Читайте також: Латвія може підключитися до перевалки українського зерна

Як повідомлялося, 25 травня Рада ЄС схвалила регламент щодо продовження режиму безмитної торгівлі між ЄС та Україною, який продовжує призупинення всіх митних зборів, квот і заходів торговельного захисту щодо українського експорту в ЄС ще на рік, до червня 2024 року.

Блокада чорноморських портів Російською Федерацією призвела до різкого збільшення обсягу перевезень українського зерна та інших сільськогосподарських товарів суходолом, через «коридори солідарності» на кордонах з країнами-сусідами, що суттєво вплинуло на внутрішній ринок цих країн та викликало протести з боку місцевих фермерів.

28 квітня Єврокомісія погодила з чотирма країнами-сусідами України – Болгарією, Угорщиною, Польщею і Словаччиною, - пакет заходів, який мав виконуватися після того, як згадані країни скасують свої одноосібні дії проти аграрного імпорту з України. Цей пакет обмежує імпорт на територію згаданих країн, а також Румунії, чотирьох ключових продуктів з України – пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику, хоча зберігає можливість транзиту таких товарів до інших країн ЄС та на світовий ринок.

Читайте також: Румунія хоче подвоїти потужності для транзиту зерна з України

Дія цих тимчасових захисних заходів з обмеження імпорту українського зерна до п’яти згаданих країн ЄС має бути завершена до 15 вересня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-