ЗАЕС від початку війни пережила вісім повних знеструмлень - Енергоатом

ЗАЕС від початку війни пережила вісім повних знеструмлень - Енергоатом

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Запорізька АЕС пережила вісім повних і ще одне часткове знеструмлення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що Запорізька АЕС пережила вісім повних знеструмлень (блекаутів): п’ять у 2022 році і три у 2023 році.

"Повне знеструмлення АЕС є чи не найголовнішим чинником, який створює найбільші загрози ядерній та радіаційній безпеці. З 11 вересня 2022 року енергоблоки ЗАЕС не генерують електроенергію. Проте станція перебуває в експлуатації та потребує зовнішнього енергоживлення. Передусім – щоб функціонували системи охолодження активної зони реакторів та ядерного палива в басейнах його витримки. Передумови повного знеструмлення на захопленій росіянами Запорізькій АЕС виникають постійно", - йдеться в повідомленні.

Вперше Запорізька АЕС була відрізана від енергомережі країни 25 серпня 2022 року. Тоді внаслідок ворожих обстрілів була пошкоджена остання високовольтна повітряна лінія електропередачі – ПЛ-750 кВ «Дніпровська».

Попри постійні заяви Енергоатома про реальні загрози, російські військові продовжували обстрілювати ЛЕП та відкриті розподільні пристрої (ВРП) ЗАЕС. До кінця 2022 року через пошкодження ЛЕП на станції відбулося ще чотири блекаути: 8-го та 12 жовтня, 3-го і 23 листопада.

У 2023 році сталося три повних знеструмлення: 9 березня, 22 травня та 2 грудня. В усіх випадках українським фахівцям вдавалось у найстисліші за тих обставин терміни відновлювати роботу ліній електропередачі.

Сім повних знеструмлень ЗАЕС подолала, залишаючись на єдиній магістральній лінії зв’язку з енергосистемою України. І лише 3 липня 2023 року нарешті відновили резервне живлення від вітчизняної енергосистеми через лінію 330 кВ.

Восьмий блекаут на Запорізькій станції стався вночі 2 грудня 2023 року внаслідок обриву ЛЕП ЗаТЕС – Феросплавна напругою 330 кВ та знеструмлення останньої лінії ЗАЕС – «Дніпровська» 750 кВ. Втративши зв’язок з обома зовнішніми лініями, Запорізька АЕС перейшла на живлення власних потреб від дизель-генераторів.

Нещодавно станція знову опинилась на межі блекауту. Внаслідок обстрілів з боку російських загарбників 21 лютого 2024 року відбулося знеструмлення ПЛ-330 кВ і в роботі вкотре залишилася тільки одна лінія ПЛ-750 кВ «Дніпровська», яка з’єднує ЗАЕС з українською енергосистемою.

Читайте також: Найменший інцидент на ЗАЕС може зупинити «ренесанс» атомної енергетики у світі - Галущенко

Зауважується, що коли в умовах повного знеструмлення атомна станція переходить на живлення від дизель-генераторів, її подальша доля залежить від достатньої кількості пального. За його відсутності дизель-генератори зупиняються за 10 діб.

«Кожна така ситуація є надзвичайно небезпечною для ядерної та радіаційної безпеки всього континенту. Станція у ці години переходить на живлення від дизель-генераторів – і щоразу починається зворотний відлік, який може завершитись катастрофою», – наголошує голова правління Енергоатома Петро Котін.

Нині ЗАЕС живиться лише від однієї лінії і її пошкодження призведе до чергового блекауту.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час відкриття засідання Ради керуючих 4 березня у Відні заявив, що ситуація на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається дуже нестабільною, оскільки шість з семи визначених Агентством стовпів ядерної та фізичної безпеки повністю або частково скомпрометовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-